A VEKE szerint hétszáz új metrókocsi kell

Vágólapra másolva!
A következő tíz-tizenöt évben közel 700 metrókocsit kell beszerezni, a francia Alstom esetében felvetődött problémák miatt pedig új pályázatot kellene kiírnia a fővárosnak - közölte a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület csütörtökön. Szerintük mindegyik metróvonal járműveit felül kellene vizsgálni.
Vágólapra másolva!

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közölte, hogy a francia Alstom esetében felvetődött gondok miatt a korábbitól eltérő tartalmú, új metrószerelvény-beszerzést kellene lefolytatni. Szerintük az új kiírásban figyelembe kéne venni a tervezett műszaki változtatásokat: például a kettes metró vonalára olyan szerelvények szükségesek, amelyek képesek a földfelszín felett is mozogni, mert így a metróvonalat össze lehetne kötni a gödöllői HÉV-vel.

A szervezet úgy látja, a következő 10-15 évben csaknem 700 metrókocsit kell beszerezni. Ebből 110 a kettes, 240 a hármas, 60 a négyes metróra, és csaknem 300 a HÉV-vonalakra kerülne. A szervezetben úgy vélik ugyanis, hogy a HÉV járműcseréje is aktuális lenne, mert a kocsik átlagéletkora már több mint 30 év, a vonatok harmada pedig hamarosan 40 évesnél is idősebb lesz.