Saját magukra vetnének ki válságadót a gyógyszergyártók

Vágólapra másolva!
Egy a gyógyszergyártókra kivetett, 25 milliárd forintos válságadót javasolt a kormánynak a gyógyszergyártók érdekvédelmi szervezete. Szerintük a pénzből az orvosok és ápolók fizetését lehetne emelni.
Vágólapra másolva!

Az egészségügybe visszaforgatható, az orvosok és szakápolók bérének rendezésére fordítható válságadó bevezetését javasolja a gyógyszeriparban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) - közölte a szervezet. Bogsch Erik, a Magyosz elnöke a köztelevízió Az Este című adásában a magyar egészségügy legnagyobb problémájának az orvosok és szakápolók bérszintjét nevezte.

A gyártók által javasolt válságadó a gyógyszerár-támogatásban részesülő készítmények termelői áron számított forgalma 5 százalékának megfelelő összeg, mintegy 25 milliárd forint lenne a már eddig is befizetett iparág specifikus adókon felül. Bogsch Erik szerint a kormány múlt pénteken ismertetett terve nem az ott szereplő 25,9, hanem ennél magasabb bevételt hozna az államháztartásnak.

A Magyosz szerint a javasolt intézkedés az azonnali beavatkozási igény miatt már 2011. július 1-jei hatállyal bevezethető lenne. A kormány múlt hét csütörtökön kezdett egyeztetéseket a gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal az új gyógyszer-támogatási rendszer kialakításáról.

A gyártók olyan javaslattal kívánnak élni, amely hozzájárulhat az egészségügyi szektor helyzetének javításához is, mivel tisztában vannak a magyarországi egészségügyi szektor kritikusnak mondható helyzetével, és felelősséget éreznek mind az egészségügyben dolgozók, mind pedig a betegek iránt - áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy a Magyosz a kormány által megjelölt megtakarítási cél elérése érdekében természetesen további javaslatokat is tesz, azonban mivel bízik benne, hogy a múlt heti egyeztetés az iparággal a konzultációs sorozat első fordulója volt, melyet hamarosan újabb egyeztetés követ, ezen további javaslatokat egyelőre nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

A versenyképesség megtartása érdekében a gyártói szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy 2020-ra GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 százalékról 1,8 százalékra nőhessenek a K+F ráfordítások Magyarországon.

A Magyar Nemzet úgy tudja, írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július 1-jétől milyen intézkedéseket tervez a kormány, amely a tervezett lépesektől 25,9 milliárd forint megtakarítást vár.

A napilap a birtokába került dokumentumra hivatkozva hétfői számában azt írta, hogy a gyógyszercégeket terhelő "különadó jellegű", a támogatott forgalmuk után számított befizetési kötelezettséget 12-ről 18 százalékra emelnék, amely 3,9 milliárd forint bevételnövekedést hozhat az Egészségbiztosítási Alapnak.

Duplájára, a jelenlegi ötről tízmillió forintra emelnék az orvoslátogatók után fizetendő díjat, és felülvizsgálnák a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek támogatását, amelynek eredményeként a tervek szerint akár ötmilliárd forintot is meg tudna takarítani a kormány. A kabinet kétmilliárd forintos kiadáscsökkentést remél a további terápiás területek támogatási mértékének felülvizsgálatától.