Elfogadhatatlannak tartja az abortusz-szabályok szigorítását az LMP

Vágólapra másolva!
A legkisebb ellenzéki párt szerint a művi terhesség-megszakítások számának csökkenéséhez nem a szabályokon kell szigorítani, hanem a megelőzést kell támogatni.
Vágólapra másolva!

"Reméljük, hogy a kisebbik koalíciós párt és a Jobbik sem fogja ráerőltetni akaratát a Fideszre, és rajta keresztül az országra. " - írta az abortusz-szabályoknak a Fidesz és a KDNP siófoki frakcióülésén felvetődött esetleges módosításának apropóján vasárnap esti közleményében az LMP.

A legkisebb ellenzéki párt elfogadhatatlannak tartja a művi terhesség-megszakítások jelenlegi szabályozásának szigorítását és úgy véli: az abortusz szabályozásának széles konszenzuson kell alapulnia. A legutóbbi felmérések szerint a jelenlegi szabályozás ilyennek tekinthető a párt szerint és fontos, hogy ettől a konszenzustól az új alkotmány se térjen el. - Írja a közlemény.

Az LMP szerint ha a kormánypártok (ahogy - mint írják - az LMP is) a művi terhesség-megszakítások számának csökkenését szeretnék elérni, akkor elsősorban a megelőzést kell támogatniuk.

"Erősítsék meg a védőnői hálózatot, támogassák a felvilágosító tevékenységet folytató civil szervezeteket, bővítsék a bölcsődei-óvodai férőhelyeket, a családi napköziket, és ne csak a leggazdagabb, háromgyermekes családoknál járuljanak hozzá jelentősen a gyermeknevelés költségeihez - hogy senkinek se kelljen lemondania születendő gyermekéről amiatt, mert nem tudja megteremteni a felneveléséhez szükséges anyagi hátteret. "- zárul a párt közleménye.

A Fidesz és a KDNP háromnapos siófoki frakcióülésén vita volt a két képviselőcsoport között abban, hogy az új alkotmány szigorítsa-e az abortusz jelenlegi szabályait. A KDNP kezdeményezését Orbán Viktor miniszterelnök azzal utasította el, hogy a módosítás a kormánypártok jelentős népszerűség-csökkenésével járna.