Ihatatlan a víz a Tolna megyei Bátán

Vágólapra másolva!
Megtiltották az ivóvízfogyasztást a Tolna megyei Bátán, mert szúnyoglárvák jelentek meg a közkutakból folyó vízben. A tilalmat leghamarabb hétfőn oldhatják fel, a község lakóinak ásványvizet osztanak.
Vágólapra másolva!

Először február 8-án látták meg a község lakói, hogy szúnyoglárvák vannak egy közkútból kifolyó vízben, majd másnap az önkormányzat konyhájának vizében is megjelentek a lárvák - mondta a Tolna megyei Báta polgármestere. A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szerve február 9-én 16 órától fogyasztási tilalmat rendelt el, az 1170 fős település lakóit tartálykocsiból látják el fogyasztható ivóvízzel, illetve szénsavmentes ásványvizet osztanak nekik.

A fogyasztási tilalmat legkorábban hétfőn oldhatják fel. Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a vízfogyasztási tilalomra nem a lárvák jelenléte miatt van szükség, hanem azért, mert a szolgáltató a szokásos mennyiség kétszeresével fertőtleníti a hálózatot.

A polgármester azt is elmondta, hogy a szolgáltató, a bátaszéki Dél-Tolna Vízmű Kft. vizsgálata nyomán kiderült, hogy a település ivóvíztározójának szúnyoghálója hibásodott meg, és a szúnyoglárvák azért is telepednek meg könnyen a tározóban, mert a településen viszonylag meleg, 22-24 Celsius fokos vizet termelnek ki.