Egyre magasabb szinten gyűjt ellenfeleket Tarlós

Tarlós István átadta a felújított Margit hidat, majd villamosra szállt és átutazott rajta
Vágólapra másolva!
A fővárosi helyzet súlyossága miatt fakadt ki szokatlanul kemény stílusban Matolcsy Györggyel szemben a főpolgármester - állították az [origo]-nak városházi források. Tarlós azonban az elmúlt évben nem csupán a gazdasági miniszterrel, hanem több befolyásos fideszes politikussal, többek között Rogán Antallal és Kósa Lajossal is összerúgta a patkót.
Vágólapra másolva!

"Érdekes, a miniszterelnök úrnak nem derogált egyeztetni Budapesttel, úgy tűnik, ön mást gondol erről" - olvasható abban a nyílt levélben, amelyet Tarlós István főpolgármester szerdán írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. Tarlós a levélben azt rója fel, hogy nem jött létre Matolcsyval az a találkozó, amelyen a BKV pénzügyi problémáiról tárgyaltak volna.

A két politikus eredetileg kedd reggel találkozott volna egymással. Tarlós kedden azt mondta: a találkozó azért maradt el, mert Matolcsy fáradtságra hivatkozva lemondta a találkozót. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezt közleményben tagadta, azt állítva, hogy programtorlódás miatt halasztották el a találkozót. Tarlós szerdai levelében azt is nehezményezte, hogy Matolcsy maga helyett Szatmáry Kristóf államtitkárt jelölte ki, hogy a BKV problémáiról egyeztessen. (Végül az a döntés született, hogy Szatmáryval Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője találkozik.) A főpolgármester hozzátette azt is, hogy Matolcsy olyan pénzeket is zároltatott a jövő évi költségvetésben, amelyeknek a kifizetésére a kormány korábban ígéretet tett.

Harc a polgármesterekkel

Egy városházi forrás Tarlós leveléről azt mondta az [origo]-nak, hogy a BKV az elmúlt 20 évben nem volt olyan súlyos helyzetben, mint jelenleg. A forrás szerint a közlekedési cég annyira eladósodott, hogy nemhogy új hiteleket nem tud szerezni, de a régiket sem képes megújítani, így valószínűleg nem tudja törleszteni az áprilisra lejáró 40 milliárd forintos hitelállományt. Ez pedig azzal járhat, hogy nem tudja a béreket, alvállalkozókat kifizetni - mondta a forrás. Szerinte ezzel magyarázható a főpolgármester szokatlan stílusa. Hasonlóan fogalmazott egy másik kormánypárti forrás is, aki hozzátette: Tarlós "a korábbaktól eltérően igen impulzív volt".

Matolcsy azonban nem az első kormánypárti politikus, akivel konfliktusba került Tarlós. A főpolgármester korábban többször bírálta Rogán Antal V. kerületi polgármestert is, többek között azért, mert a főváros jelentős mértékű idegenforgalmi adótól esett el egy olyan javaslat miatt, amelyet Rogán nyújtott be a parlamentnek tavaly év végén. A tervezettel többek között a Rogán által irányított V. kerület járt jól, a korábbi 10 millió helyett 600 millió forintos bevételre tett szert. A főpolgármester Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel év elején a budai fonódó villamosok miatt keveredett vitába.

Az önkormányzati törvény miatt az ősszel folyamatosan érezhető volt Tarlós és a kerületi fideszes polgármesterek közti feszültség. Ennek oka, hogy azok a polgármesterek, akik fideszes parlamenti képviselők is egyben - Rogán, Láng, Nagy Gábor Tamás I. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester -, olyan javaslatokkal álltak elő, amelyek a jövőben a főváros rovására erősítenék a kerületek hatásköreit, ilyen volt például, hogy a parkolók üzemeltetése a kerületekhez kerüljön át. Tarlós azt állította, hogy a fideszes kerületek azért akarják rátenni a kezüket a forrásokra, hogy súlyos adósságproblémáikat fedezni tudják.

Orbánnak is nyűg

Pesti Imrét, a fővárosi kormányhivatal vezetőjét pedig az egészségügyi rendszer átalakítása miatt bírálta több alkalommal Tarlós. Amikor Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes februárban meneszteni akart több budapesti kórházigazgatót, a kirúgásokat Tarlós leállította, és azt mondta: "kőfaragók, balett-táncosok, de még a kormányhivatal vezetője sem avatkozhat kéretlenül az önkormányzat munkájába". Nyilvánvaló volt, hogy Pestit tartja felelősnek az akció miatt.

Novemberben pedig Kósa Lajos debreceni polgármesterrel, a Fidesz egyik alelnökével keveredett szópárbajba Tarlós. Egy parlamenti javaslatot, amelyet többek között Kósa terjesztetett be, Tarlós úgy értelmezett, hogy Budapestet megyének nyilvánítanák, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne. Kósa erre reagálva azt mondta: "ilyen javaslat nincs, nem is lehet, szerintem marhaság is, és ellenezném is". Tarlós erre azzal vágott vissza, hogy az a marhaság, amit Kósa mond. A két politikus végül találkozott, és megegyezett egymással.

Korábban kormánypárti források arról beszéltek az [origo]-nak, hogy Orbán Viktor kormányfő már nem számol azzal, hogy Tarlós István a következő ciklusban is főpolgármester lesz. Ezt azzal magyarázták, hogy Tarlós főpolgármesterként jóval több ellenséget szerzett magának, mint szövetségest. A Népszabadság pedig november elején arról írt, hogy egy frakcióülésen Orbán keményen bírálta a főpolgármestert, többek között azért, mert lemondott a parlamenti mandátumáról, így kimarad több olyan fontos törvény megtárgyalásából, amelyek érintik a főváros működését is.