Megsértette a kampánycsendet az atv.hu és a 168ora.hu

Vágólapra másolva!
Politikai véleményt fűztek két honlapon egy hírhez a II. kerületi választás napján, véli az OVB.
Vágólapra másolva!

Az atv.hu és a 168ora.hu internetes oldalak megsértették a kampánycsendet vasárnap a fővárosi 2-es számú választókerületi szavazás idején az Országos Választási Bizottság keddi, egyhangúlag hozott határozatai szerint.

Mindkét cikk vasárnap délelőtt került fel a világhálóra, ezért sértették meg a honlapok üzemeltetői a 0 órakor kezdődő kampánycsendet. A honlapok az MTI választásról kiadott hírét használták fel, ám azt az OVB szerint politikai véleményekkel kiegészítve jelentették meg, ezzel megsértve a választási jogszabályokat.

A magánszemély - a két honlapot érintő - kifogását eredetileg a II. kerületi választási bizottsághoz nyújtotta be, de a testület arra hivatkozva, hogy a beadvány alapelvi sérelmet érint, a hatáskörrel rendelkező OVB-hez továbbította a dokumentumot.

Bordás Vilmos, az OVB elnöke a kampánycsend intézményével kapcsolatban az ülésen arról beszélt, hogy a (más összetételű) testület álláspontja néhány évvel korábban még az volt, hogy a kampánycsend idején még a jelölő szervezetek és a jelöltek nevét sem szabad említeni, ám ez azóta megváltozott.

Közölte, ma már nem ez az álláspont, és a Legfelsőbb Bíróság több határozatában is azt erősítette meg, hogy pártsemleges tájékoztatást ekkor, a szavazás napján is lehet adni, így meg lehet említeni a jelölő szervezeteket és a jelölteket "korrekt módon", tehát teljes körűen.