Nem készíthetne dossziékat az új titkosszolgálat az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Csak a többi titkosszolgálat adatbázisából dolgozhatna és nem készíthetne senkiről dossziét a jövőre felálló Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) - közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára szerdán. Az új szervezet megalakítását korábban több civil szevezet, az adatvédelmi ombudsman és az LMP és kifogásolta, mert szerintük a központ működése a magánszférát sértheti.
Vágólapra másolva!

Nem végezhetne titkos információgyűjtést a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat, csak a már törvényesen működő titkosszolgálatok adatait kezelheti - közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára szerdán.

Kontrát Károly arra reagált, hogy az LMP az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, mert szerintük a NIBEK létrehozásával a kormány ellenőrzése alá vonja az állampolgárok legszemélyesebb adatait. Az államtitkár közleményében azt írta: a szervezet titkos információgyűjtést nem végezhet, de képes lesz a titkosszolgálatok eljárásait segíteni, felgyorsítani, hozzájárulva a nyomozások sikerességéhez.

Kontárt szerint a NIBEK önállóan "senkiről nem készíthet dossziét, kizárólag a titkosszolgálatok törvényes úton keletkező és fenntartott adatbázisaiból dolgozhat, más adatbázisokból nem, és jogszerű működését az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ellenőrzési joga is garantálja". Az államtitkár megjegyezte, a törvényjavaslat parlamenti vitája jelenleg is zajlik, és a Belügyminisztérium várja a jobbító szándékú módosító javaslatokat, mert mint fogalmazott, "az új intézmény Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálja".

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke korábbi közleményében azt írta: azért akarnak Szabó Máté ombudsmanhoz fordulni, mert a társadalmi egyeztetés nélkül, titkosított eljárásban készült javaslat "demokráciánk történetében példátlan mértékű információs hatalmat összpontosít egy ellenőrizhetetlen szervezet kezében". Az ellenzéki politikus véleménye szerint a lépéssel a kormány az ötvenes éveket akarja visszahozni, amikor a kivételes jogosítványokkal megerősített titkosszolgálatokat a belügyminiszter irányítása alá rendeli - írta.

A NIBEK megalakításával kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos hétfőn úgy fogalmazott: a szervezet létrehozása súlyos alkotmányos aggályokat vet fel (erről bővebben itt olvashat).