Pizsamában küldtek magánzárkába egy rabot Szombathelyen

Vágólapra másolva!
Jogsértést állapított meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak a rabnak az esetében, akit pizsamában küldtek a magánzárkába Szombathelyen. A börtön parancsnoka azt mondta Szabó Máté ombudsmannak, hogy a megfelelő formaruhák a büntetés idején mind mosásban voltak.
Vágólapra másolva!

Kinevettek a rabtársak egy elítéltet, mert a magánelzárást nem az erre a célra rendszeresített formaruhában, hanem pizsamában kellett letöltenie; az elítélt ezért az állampolgári jogok biztosához fordult. Szabó Máté a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történtekkel kapcsolatban az emberi méltóság és a jogbiztonság sérelmét állapította meg - közölte az ombudsman hivatala hétfői sajtóközleményében.

Szabó Máté az ügyben többször kért tájékoztatást a büntetés-végrehajtási intézettől - derül ki a közleményből. Az intézetparancsnok elsőre csupán azt az általános tájékoztatást adta Szabó Máté ombudsmannak, hogy a magánelzárást töltő fogvatartottak speciális, az általánostól eltérő formaruhát és cipőt viselnek. Másodszori megkeresésre ugyanakkor azt is közölte, hogy az ominózus rabnak a magánelzárás idejére eltérő öltözetet adtak, mert a megfelelő méretű fogdaruhák éppen mosásban voltak. A biztos megállapította, hogy a fogvatartott panaszát többször is annak ellenére utasították el, hogy a büntetése idejére valóban nem kapott megfelelő ruházatot.

Az ombudsman kezdeményezte az intézet parancsnokánál, hogy kizárólag az erre a célra rendszeresített formaruhában hajtsák végre a magánelzárás fenyítést, a fogvatartott panaszának utólag adjanak helyt, és a jövőben a fogvatartotti panaszokat jóval nagyobb körültekintéssel, a tényeket figyelembe véve vizsgálják ki.

Zsúfoltság Márianosztrán

Szabó Máté a márianosztrai börtön viszonyait is vizsgálta, véleménye szerint embertelen, megalázó és veszélyeztető körülményeknek vannak kitéve a büntetésüket itt töltő rabok. A közlemény szerint egy Márianosztrai Fegyház és Börtönben fogva tartott panaszos azt sérelmezte, hogy az ágyakon levő szivacsmatrac erősen szennyezett, és nincs rajta huzat. Az emeletes ágyak instabilak, nincs rajtuk sem leesésgátló korlát, sem létra. A zárkák túlzsúfoltak, a WC-k pedig csupán függönnyel vannak leválasztva. A fogvatartott pedig a befogadása után - társaival együtt - két héten át nem fürödhetett.

Az intézetparancsnok arról tájékoztatta Szabó Mátét, hogy a 104 zárka közül 74-ben csupán függönnyel vannak leválasztva a mellékhelyiségek. Mint írta, a munkavédelmi szabályok nem írnak elő leesésgátló korlátot a két méternél alacsonyabban lévő felső ágyra, de ha igény van rá, felszerelik.

A biztos szerint a munkavédelmi szabályok nyilvánvalóan nem alkalmazhatók az alvásra: a gurulásgátlóval fel nem szerelt emeletes ágyak nem biztonságosak, balesetveszélyesnek tekinthetők. Szabó Máté arra az előírásra is emlékeztetett, hogy a szivacsmatracon legyen huzat, és az elítélteknek hetente legalább egyszer lehetővé kell tenni, hogy meleg vízben fürödjenek.

A Márianosztrai Fegyház és Börtönben száz elítélt helyén 126-ot tartanak fogva. Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága egy 2011. júniusi ítéletében - akkor a Budapesti Fegyház és Börtön esetében - megállapította, hogy a zsúfoltság és az egészségügyi körülmények embertelen és megalázó bánásmódot jelentenek.