Nem foglalkozik Orbán a WikiLeaks "pletykafészek-információjával"

Vágólapra másolva!
Komoly pártok és képviselők nem foglalkoznak pletykafészek-információkkal - ezt válaszolta Orbán Viktor Novák Elődnek, miután a jobbikos képviselő arról kérdezte a miniszterelnököt, miért mondta 2006-ban diplomatáknak egy WikiLeaks-távirat szerint, hogy ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond. Orbán kijelentette: nem hagyja magát provokálni, és szerinte Novák Előd lázít.
Vágólapra másolva!

"Miért hazudott nekünk? Miért lépett Gyurcsány nyomába?" - kérdezte Novák Előd jobbikos képviselő Orbán Viktortól az azonnali kérdések órájában. A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök miért mondta azt a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mondok" (erről az [origo] számolt be).

A miniszterelnök azt válaszolta Novák Elődnek, hogy "ez az amerikai szórakoztatóipar legújabb produkciójához kapcsolódik, a parlamentben ezzel nem foglalkozunk". Majd hozzátette: "komoly pártok és képviselők nem foglalkoznak pletkyafészek-információkkal". A kormányfő elmondta: jelenleg "magyar családok milliói aggódnak", mi lesz a munkahelyükkel, miből fizetik számláikat, mi lesz a gyerekek ebédje. Orbán a felszólalását azzal zárta, hogy "sem most, sem a jövőben nem ülök fel a provokációjának, és a kormány nem lesz partner az ön pletyka-politikájában".

Novák viszonválaszában azt mondta a miniszterelnöknek, hogy "a mellébeszélést meghagyhatta volna az évértékelőjére, ott ezt már megszokhattuk". Novák Előd szerint tiszta bocsánatkérésre lenne szükség.

Orbán erre úgy reagált: "a tett az első, a szó a második, a szemednek higgy, tapasztalat alapján ítélj, tények alapján dönts". A kormányfő szerint az embert a tettei, a munkája, a végigdolgozott élete minősíti. A kormányfő azt mondta a jobbikos politikusnak: "értem, hogy ezt nem érti, ön a szájával keresi a kenyerét, mi a kezünkkel, ön beszél, mi dolgozunk; ön lázít, mi békítünk; ön követel, mi cselekszünk. Azt kívánom, hogy ez a munkamegosztás sokáig megmaradjon."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán Viktor Novák Elődnek válaszol

Orbán Viktor korábban, az [origo] kérdésére lényegében elismerte, hogy elhangzottak az amerikai táviratban neki tulajdonított kijelentések. "Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok" - válaszolta kérdésünkre Orbán, aki szerint ezzel azt kéri, hogy "ne abból ítéljenek, amit az én szavaim értelmezésre révén tulajdonítanak a kijelentéseimnek". Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mindez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a 2006-os kampányban.