Nem vitték be a kegyelemdöfést Tarlósnak a fővárosi fideszesek

Vágólapra másolva!
Saját hatalmukat erősítenék, de nem akarnak döntést hozni a főpolgármester sorsáról a budapesti kerületek vezetői. Szövetségük szerdai ülésén úgy döntöttek, hogy a mostaninál több hatáskört adnának a kerületek kezébe, de a főpolgármester megválasztásának módjáról szóló döntést a parlamentre bízzák. Ez utóbbi okozta a leglátványosabb konfliktust köztük és Tarlós István főpolgármester között.
Vágólapra másolva!

Mégsem foglalt állást szerdai ülésén a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) arról a javaslatról, hogy a főpolgármestert 2014 után a választópolgárok helyett a Fővárosi Közgyűlés válassza meg - állította az [origo]-nak az ülés több résztvevője. Ez fordulat az ügyben, korábban ugyanis a BÖSZ olyan javaslattal állt elő, amely szerint a főpolgármestert nem közvetlenül választanák meg, Tarlós István főpolgármester pedig arra utaló nyilatkozatot tett, hogy egy ilyen esetben nem vállalná újra a posztot.

Budapest irányításának átalakításáról a tavalyi választások óta zajlik a vita, mivel a fővárosi és a kerületi önkormányzatok közti munkamegosztás tisztázatlansága sok ponton nehezíti a város hatékony irányítását. A Belügyminisztérium (BM) még a nyáron három elképzelést vázolt fel Budapest átalakításától, az egyik megszüntette volna, és a fővárosnak alárendelt elöljáróságokká alakította volna a kerületeket; a második verzió megtartotta volna a jelenlegi kétszintű rendszert, de jelentősen csorbította volna a kerületek hatásköreit; a harmadik egy központi városmagot és három-négy nagyobb kerületet hozott volna létre. Tarlós István főpolgármester a koncepció megjelenése után többször jelezte, hogy lényegében csak a második megoldással ért egyet.

Mást akarnak a fővárosi fideszesek

A BÖSZ ezzel szemben olyan koncepcióval állt elő a kormánypártok múlt heti frakcióülésén, amely a kerületeket erősítené azzal, hogy a jelenleginél több hatáskört adna a kezükbe. A BÖSZ az idén júliusban alakult, a 23 fővárosi kerület a tagja, azzal a céllal jött létre, hogy közös álláspontot alakítson ki többek között az új önkormányzati törvényről. A szervezet vezetésében olyan fideszes kerületi polgármesterek találhatók, akik parlamenti képviselők is egyben. Ilyen például Rogán Antal V. kerületi, Nagy Gábor Tamás I. kerületi és Láng Zsolt II. kerületi, Riz Levente XVII. Kerületi polgármester.

A BÖSZ vezetői a Fidesz múlt heti hajdúszoboszlói frakcióülésén ismertettek egy szakértői anyagot, amely a mostanihoz képest jelentősen növelné a kerületek befolyását, és kimondta volna, hogy a főpolgármestert nem közvetlenül választanák a szavazók, hanem a közgyűlés tagjai választanák meg maguk közül.

Az [origo] által is ismertetett javaslat szerint a kerületek kezelésébe kerülne például a parkolás szervezése vagy a kisebb utak, utcák fenntartása, illetve az építésügyi szabályok meghatározása. A javaslat szerint a közgyűlés 34 tagú maradna: a közgyűlés tagja lenne a 23 kerületi polgármester, 11 tag pedig listán kerülne be a testületbe. Mivel a kerületi polgármester nem lehet főpolgármester, a listán bekerültek közül választanák meg a főpolgármestert. A Fidesz-frakció a javaslatról nem döntött, ebben szerepet játszott az, hogy az ülésen nem volt jelen Tarlós. A tervezettel Tarlós feltehetően nem ért egyet, erre utal, hogy augusztusban a Magyar Nemzetnek azt mondta: "ha a jogszabályban nem nullázzák le a mozgásteremet, akkor szívesen csinálom, viszont kinevezett főpolgármester nem leszek".

Nem akarták élezni a konfliktust

Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ elnöke az [origo]-nak azt mondta, a szerdai ülés nagy részében arról volt szó, hogy a BÖSZ-nek milyen javaslatai vannak a kerületek és a főváros közötti feladatok megoszlásáról. Nagy szerint ezenkívül felmerült az is, hogy célszerű lenne, ha a Fővárosi Közgyűlésbe bekerülnének a polgármesterek. Rogán ez után azt javasolta, hogy a főpolgármester-választás módjáról ne foglaljanak állást, erről inkább a parlament döntsön - mondta Nagy. A BÖSZ elnöke szerint bár a korábban készített szakértői anyag javaslatot tett arra, hogy a főpolgármestert a közgyűlés válassza meg, ez lekerült a napirendről, többek között azért, mert nem akarták a feszültséget tovább élezni.

Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere, aki szintén jelen volt az ülésen szintén arról beszélt az [origo]-nak, hogy Rogán javaslatára nem foglaltak állást a főpolgármester választás kérdésében. Gajda hozzátette, Láng Zsolt kifejezetten kérte az ülés résztvevőitől, hogy javaslatokat kifelé ne úgy kommunikálják, hogy azok a főpolgármesteri hivatal hatásköreinek csökkentésére, illetve személy szerint Tarlós ellen irányulnak.

Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja az MTI-nek, majd az [origo]-nak is azt mondta telefonon: a szerdai ülésen elfogadtak egy beszámolót, amely a nyár folyamán a BM-nek eljuttatott koncepciót ismerteti. Az anyag több alternatívát tartalmaz a főpolgármester-választás módjáról is, de Riz hozzátette: ebben a kérdésben nem született döntés, a kormány várhatóan a választási törvényben rendezi a kérdést. Hozzátette: szerinte Tarlós még egyértelműen nem jelentette ki, hogy egy ilyen struktúrában nem akar főpolgármester lenni. Szerinte Tarlós csak az első ciklusának befejezése után fog dönteni.

"Súlytalan gittegylet

A főpolgármester júliusban "súlytalan gittegyletnek" nevezte a BÖSZ-t, illetve a szervezet első ülése előtt levélben jelezte a kerületi polgármestereknek, nem ért egyet azzal, hogy az alakuló ülést a fővárosi kormányhivatal vezetője, Pesti Imre hívta össze, akivel Tarlós korábban egészségügyi kérdésekben konfrontálódott.

Az [origo]-nak több fideszes önkormányzati politikus arról beszélt, érezhető a konfliktus a fideszes támogatással megválasztott Tarlós, illetve a fideszes kerületi polgármesterek között. Egyikük a közvetlen főpolgármester-választás megszűntetéséről szóló javaslatról azt mondta, "érezhető, hogy egyfajta mozgás indult meg a Fideszben". A fideszes forrás szerint elképzelhető, hogy a Tarlós és a polgármesterek közti konfliktusból utóbbiak kerülnek ki győztesen, mert komoly politikai súlyt ad nekik, hogy 23 kerületből 19-nek fideszes vezetője van.

Orbán jó megoldást szeretne

Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester - aki a BÖSZ elnöki posztját tölti be - arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kormányfő a két fél között kit fog támogatni, szerdán az MTV Ma Reggel című műsorában azt mondta, nem hiszi, hogy a miniszterelnök fejében ez így merül fel. Nagy szerint Orbán jó megoldást szeretne, azt kéri, hogy a budapestiek találják ki azt a szabályozást, amelytől Budapest hatékonyan fog működni a jövőben.

Az I. kerületi polgármester a Ma Reggelben támogathatónak nevezte azt a javaslatot, hogy a kerületi vezetők automatikusan tagjai legyenek a közgyűlésnek. A közvetlen főpolgármester-választás megszüntetéséről azt mondta, előfordult már olyan, hogy a közgyűlés választotta a főpolgármestert, ez történt 1990-ben is. Nagy szerint ennek nem lenne kockázata, hiszen az emberek jóval inkább kötődnek ahhoz a kerülethez, amelyben élnek, mint a fővároshoz.