The Economist: Orbán "nyers" stílusa eredményes lehet Európában

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismerteti az elmúlt fél év magyar EU-elnökségének eredményeit az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
A kelet-európai vezetők "kínos csapatához" sorolja a magyar miniszterelnököt a brit hetilap eheti számában megjelent cikk, amely ugyanakkor figyelmeztet: az EU-n belüli "veszekedések" nem jelentik a világ végét, és miután elül a csatazaj, a hagyományos diplomáciai eszközöket elutasító országok engedményeket érhetnek el.
Vágólapra másolva!

A kínos csapat címmel közöl írást kelet-európai politikusokról, köztük Orbán Viktorról az Economist című tekintélyes brit hetilap. A cikk azt a kérdést teszi fel, hogy Európa egyes szegényebb, külföldi befektetésekre számító országainak vezetői miért keresik a konfliktusokat. A tekintélyes lap példaként Magyarországot említi, és azt írja, hogy az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta a külföldi kritikák kereszttüzében van, a nyugdíjpénzek elvonása, a médiatörvény és a jegybank függetlenségének veszélyeztetése miatt.

Az Economist felidézi, hogy negatív nemzetközi visszhangot váltott ki az is, hogy az Orbán-kormány felvetette: büntetőjogi felelősségre vonná Magyarország előző három miniszterelnökét az államadósság miatt. Az Economist szerint a Fidesz intézkedései nem tesznek jót az ország egyébként is "megtépázott" nemzetközi hírnevének, de nem az Orbán-kormány az egyetlen, amely aggodalomra ad okot. A lap megemlíti a grúz elnököt, de Vacláv Klaus cseh elnök 2009-es akcióját is, amikor azzal fenyegette az Európai Uniót, hogy kisiklatja a lisszaboni szerződést.

Az Economist szerint Nyugat-Európában sokan hajlamosak egy kalap alá venni Orbán Viktort olyan autokrata politikusokkal, mint az orosz Putyin vagy a fehérorosz Lukasenka. A lap azonban arra figyelmeztet, hogy ez a megközelítés "nem veszi ki jól magát" a régióban, ahol Orbán támogatói joggal kérdezik: hol voltak ugyanezek a kritikusok, amikor Magyarországot korrupt exkommunisták irányították?

A cikk szerint a "kínos csapatnak" rossz véleménye van a hagyományos diplomáciáról, amelyre éppen ezért nem fektet különösebb súlyt. Az írás szerint Orbán emberei meg vannak győződve arról, hogy politikai ellenfeleiknek forródrótja van külföldi újságírókhoz, kommunikációs háttéremberekhez, ugyanakkor meggyőződésük, hogy választóiktól "változtatásra, nem pedig barátkozásra" kaptak felhatalmazást. Az Economist felhívja a figyelmet: a magyar választók nagy többsége támogatja Orbán Viktor "nyers" megközelítésmódját, a csehek pedig örülnek annak, hogy az elnökük a nemzeti önállóság őre az EU-val szemben.

Az Economist szerint nem váltak valóra a jóslatok, és az idei év első felének magyar EU-elnöksége nem látta kárát a magyar belpolitikát érintő kritikáknak. A veszekedés nem a világ vége, és amikor elül a csatazaj, kiderülhet, hogy a kritizált ország nem elszigetelődött, hanem engedményeket ért el. Lehet, hogy néhány kelet-európai politikus "irritáló, hangos és nem éppen divatos", de a modern Európában mindenképpen szükség van rájuk - zárja elemzését a lap.