Nem játszhatták a Páva-variációkat Páva Zsolt polgármesternek

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszél a pécsi Kodály Központ avatásán
Vágólapra másolva!
A Pannon Filharmonikusok vezetője Páva Zsolt pécsi polgármester kigúnyolásának tartotta Kodály Zoltán Páva-variációit a programban, ezért nem engedte lejátszani azokat a Kodály Központ megnyitóján még 2010 decemberében.
Vágólapra másolva!

A pécsi polgármester neve miatt nem engedte lejátszani a Pannon Filharmonikusok Kodály Központot megnyitó estjén a Páva-variációkat az intézmény igazgatója - írja a csütörtöki Blikk. Horváth Zsolt erről levelet írt az intézmény zenei vezetőjének, amiben úgy fogalmazott, "a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné". Az eset után a zenei vezető, Peskó Zoltán lemondott.

Peskó idén augusztusban az Élet és Irodalomnak azt mondta, azért távozott, mert művészeti igazgatóként nem ő döntött bizonyos művészeti kérdésekben.

A Blikk nem tudta elérni Horváth Zsoltot, Páva Zsolt polgármestert azonban igen. Páva elmondta, semmi kifogása nincs a Páva-variációkkal szemben, mint ahogy "azt sem veszi magára, ha az állatkertben meglát egy pávát". Mint mondta, Peskó távozását sajnálja, de úgy véli, hogy a Horváth Zsolt és Peskó Zoltán közötti szakmai vitának nincs köze hozzá.

Peskó még 2010 decemberében, a Kodály Központ avatásakor mondott le posztjáról, akkor tájékoztatta a Pannon Filharmonikusok vezetését, hogy nem újítja meg nyáron lejáró szerződését, de indokait csak most hozta nyilvánosságra.