Fideszes képviselők enyhítenének még zárószavazás előtt a hamburgeradón

Vágólapra másolva!
Ne kelljen népegészségügyi termékadót fizetni a házhoz szállított levesek, mártások után, és az eredetileg tervezetthez képest legyen kisebb az ételízesítőt sújtó adó mértéke - egyebek mellett ezt javasolja a fideszes Rogán Antal a népegészségügyi termékadóhoz benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványában.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés a tervek szerint hétfőn tartja az úgynevezett hamburger-, vagy chipsadóról, azaz a népegészségügyi termékadóról szóló, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat zárószavazását. A törvényjavaslathoz egyelőre két zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett, az egyiket Rogán Antal jegyzi.

Ebben a politikus egyebek közt az indítványozza, hogy a tervekkel ellentétben ne ötszáz, hanem négyszáz forint legyen a kilónkénti adója az ételízesítőnek. Javasolja azt is, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben ne kelljen adózni a készételként forgalmazott - fogyasztásra kész -, csomagolt, tipikusan házhozszállítás útján értékesített levesek, mártások után.

Egy másik fideszes képviselő, Ágh Péter is az ételízesítőre kivetendő adó mértékét csökkentené, de ötszázról kétszáz forintra.

Font Sándor és Kovács József az eredeti indítványban azt javasolta, hogy a cukrozott, és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként öt forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint legyen. Az előre csomagolt cukrozott készítmények adója pedig kilogrammonként száz forint, a sós snackeké kétszáz, míg az ételízesítőké ötszáz forint, ugyancsak kilogrammonként.

A tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba a törvény.