Hamarosan minden külföldi gyorshajtón behajtják a bírságot az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament rábólintott arra az irányelv-tervezetre, amely lehetővé teszi a külföldi közlekedési bírságok behajtását. Korábban hiába szabott ki adott állam rendőrsége büntetést mondjuk gyorshajtásért egy külföldi autósra, azt nem volt joga behajtani.
Vágólapra másolva!

Hamarosan lenyomozhatók lesznek azok az autósok, akik valamilyen súlyos közlekedési szabályszegést követnek el a 27 európai uniós országon belül - számol be a brit Telegraph.

Az irányelv-tervezetet az Európai Parlament már elfogadta, de azt még jóvá kell hagynia az Európai Unió minisztereinek is. A tervezet szerint az uniós tagállamok kicserélhetik majd egymás autóregisztrációs adatait, ezzel lenyomozhatóvá válnak a szabályszegő autósok. Az új szabályozás 2013-ban léphet életbe uniós hivatalnokok szerint.

A direktíva tartalmazza azt a négy bűncselekményt, illetve szabálysértést, melyek a halálos kimenetelű balesetek 75 százalékáért felelősek, így a gyorshajtást, az ittas vezetést, a biztonsági öv be nem kapcsolását és a piroson való áthajtást. Az EU adatai szerint, míg a külföldi vezetők mindössze öt százalékot tesznek ki az európai utakon, a gyorshajtások 15 százalékát azok követik el.

A mostani szabályok szerint, ha valaki egy másik EU-s országban valamilyen közlekedési szabályszegést követ el, akkor hiába szab ki rá annak az országnak a rendőrsége büntetést, azt nem tudja behajtani, és nincs joga arra, hogy lekérje az autós adatait.

Az új szabályozás életbe lépése után, ha egy európai uniós állampolgár közlekedési bőncselekményt követ el egy másik EU-tagállamban, akkor a rendőr lekérheti a származási ország nyilvántartásából a sofőr adatait, és a bírságot is kipostázhatja.