Megúszhatják az önkormányzati reformot a budapesti kerületek

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati államtitkár szerint a budapesti kerületek megmaradása mellett alakulhat ki kompromisszum. Tállai András szerint azonban nem biztos, hogy a kormány is ezt fogja támogatni, ebben a kérdésben politikai döntés fog születni.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett B variáció körül látszik kirajzolódni a kompromisszum a főváros közigazgatási átszervezéséről szóló tárgyalásokon - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este Tállai András, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára. A B variáns azt jelenti, hogy megmaradnának a jelenlegi kerületek, csak átalakulna a főváros és a kerületek közti feladatmegosztás.

A BM két hete elkészült önkormányzati koncepcióját, amelyben három alternatívát vázoltak fel Budapest átszervezésére: az első változat szerint kizárólag a Fővárosi Önkormányzat maradna meg, a kerületek megszűnnének vagy elöljáróságokká alakulnának. A második verzió szerint megmaradna a főváros és a kerületek is. A harmadik, "City-koncepciónak" nevezett változat lényegesen csökkentené a kerületek számát (részletekről itt olvashat).

Tállai kedd este azt mondta: már egyeztettek az önkormányzati szövetséggel a koncepcióról, és mindegyik szövetség tud abból támogatni bizonyos elemeket. Példaként azt említette: a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja, hogy a területfejlesztés megyei szintre kerüljön, a többi szövetség viszont igen.

Bár nem alkotnak önálló szövetséget, az államtitkár szerint egyeztettek a kerületek vezetőivel is, ezeken a találkozókon alakult ki a B variáció melletti konszenzus. Az államtitkár szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a kormány is a B variációt fogja támogatni. Tállai úgy fogalmazott: ebben az ügyben politikai döntést kell hozni. Egyelőre nincs lezárva semmi, a koncepció elkészítésével csak megnyitották a vitát - mondta az államtitkár.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten az [origo]-nak adott interjúban arról beszélt, hogy hétfőnként külön megbeszélést tartanak a képviselőcsoport önkormányzati tisztséget betöltő tagjai. Ezeken az [origo] információi szerint hevesen vitatták a BM koncepcióját, de a Fővárosi Önkormányzat átalakításáról egyelőre még nem esett szó (részletekről itt olvashat).