Alföldi "megnehezítette a saját dolgát" az államtitkár szerint

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színházigazgatója bejelenti a 2011-2012-es évad programját
Vágólapra másolva!
"Nehezen védhetővé tette a saját helyzetét" Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön találkozik Alföldivel, az után dönti el, hogy leváltja-e az igazgatót, amiért egy sajtótájékoztatón orális szexet kívánt egy riporternek. A színház egyik színésze azt mondta, dolgoznak tovább, és próbálnak nem gondolni a Nemzeti körüli viharra.
Vágólapra másolva!

Kedden és szerdán este is játsszák a Nemzeti Színházban Az ember tragédiáját Alföldi Róbert, a színház igazgatója rendezésében, amely miatt az igazgató kényes helyzetbe került. Alföldi május 20-án tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Színház elmúlt egy évéről, a színház pénzügyi problémáiról és a közelgő bemutatókról, amikor a Nemzeti 1 nevű televízió munkatársa azt kérdezte: azok után, hogy "Nagy íróink műveit ilyen provokatív és megosztó módon" vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kell mondania.

Alföldi erre először nemmel felelt. Ezután - a tévé honlapján található felvétel szerint - a hallgatóságból valaki megkérdezte a riportert, hogy látta-e ezeket az előadásokat, ő pedig erre bevallotta, hogy nem. "Akkor miről beszélgetünk?" - kérdezte Alföldi. A riporter erre azt mondta, látta viszont Az ember tragédiájából az "orális jelenetet". (A vitatott színházi jelenetről itt olvashat bővebben.) Alföldi azt javasolta, hogy a kérdező olvassa el a római színt. A riporternő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - válaszolt Alföldi, majd hozzátette: "Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében." (A felvételt itt megnézheti, a kifogásolt rész 5:00-nál kezdődik.)

Pörzse Sándor jobbikos képviselő erre hivatkozva hétfőn ismét megkérdezte Réthelyi Miklós minisztertől, hogy tárcája "meddig tűri még Alföldi ténykedését". Réthelyi Miklós, a kultúráért is felelős nemzeti erőforrás miniszter erre azt válaszolta, vizsgálatot indítottak az ügyben, és ha bebizonyosodik, hogy igaz, amiről Pörzse beszélt, akkor "a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére". Hozzátette, május 26-ára a minisztériumba rendelte Alföldit. Az igazgató jövőjéről a miniszter sajtótitkára szerint a beszélgetésen elhangzottak alapján születik majd döntés.

A feszült helyzetről Az ember tragédiájában játszó színészek megpróbálnak nem tudomást venni. Az Évát játszó Tenki Réka szerint - aki az újságíró által kritizált színben is szerepel - a történtektől függetlenül ugyanolyan hangulatban készülnek a kedd esti előadásra is, mint máskor. "Próbálunk úgy játszani, ahogy kell, egy darabot, amit szeretünk" - mondta az [origo] kérdésére a színésznő.

"Nehezen védhető" helyzetbe került

Szőcs Géza kulturális államtitkár az [origo]-nak kedden azt mondta, szerinte Réthelyi "a végsőkig kitartott Alföldi Róbert mellett", és ha ezen a hozzáállásán változtat, az azt jelenti, hogy tarthatatlannak ítéli meg a helyzetet. Azt mondta, azt kevésbé tudja, hogy mi van a színházban, de azt igen, hogy mi zajlik körülötte: egy "vibráló, kiszámíthatatlan következményekkel járó légkör", amelyben minden apró szikra "visszafordíthatatlan következményekkel járhat". A színházigazgató körül kialakult politikai feszültségek hosszú távon tarthatatlanok egy Nemzeti Színház esetében - mondta.

Szőcs szerint ő szét tudja választani Alföldi művészi és nem művészi tevékenységét, ugyanakkor el kell fogadni, hogy Alföldi szavainak más a jelentése, ha azokat másutt és máskor mondja, mint ha 2011-ben Budapesten - utalt a színházigazgatót a Jobbik részéről ért bírálatokra. Hozzátette, szerinte mindezzel Alföldi is tisztában van, mégis kimondta azt, ami először eszébe jutott, márpedig ezt "nem lett volna szabad ebben a helyzetben".

A kulturális államtitkár hozzátette, "nem mondom, hogy emiatt rögtön le kellene mondania, de nehezen védhetővé tette a saját helyzetét". Az Alföldi körüli vita már egy éve tart, változó körülmények között, és eddig a "pozitív érvek" mindig erősebbek voltak - fogalmazott, arról azonban nem akart beszélni, hogy mostanra megváltozott-e ez a helyzet. Ezt azzal magyarázta, hogy a döntés Réthelyié, ő nem egyeztetett az ügyben a miniszterrel.

A társulat ügye "technikai kérdés"

A kérdésre, hogy végiggondolták-e a társulat reakcióját Alföldi esetleges leváltására, Szőcs azt felelte: ez technikai kérdés, a meglévő szerződésekhez kell tartania magát mindenkinek. Az esetleges váltást úgy kell megvalósítani, hogy távozása esetén is tovább futhassanak azok a darabok, amelyekben az igazgató játszik, vagy amelyeket ő rendezett. Ugyanis Alföldi "nem mint rendező vagy művész, hanem mint exponált közéleti szereplő nehezítette meg a saját dolgát" - fogalmazott.

A Nemzeti Színház sajtóreferense az [origo] megkeresésére csak annyit mondott, nem akarnak nyilatkozni az ügyben.

A Nemzeti Színház igazgatójának megbízatása 2013-ban jár le. A Jobbik először amiatt követelte a leváltását, mert Alföldi bérbe adta volna a román nagykövetségnek a Nemzeti színháztermét, hogy ott emlékezzenek meg Románia december 1-jei nemzeti ünnepéről, amely egyben Erdély elcsatolásának napja is. Emiatt Pörzse Sándor már tavaly novemberben a leváltását követelte. Akkor a kormány nevében nyilatkozó Halász János politikai államtitkár azt a választ adta, "mindennek eljön az ideje", később pedig arról beszélt, hogy a kulcskérdés az, hogy ki készíti elő a következő színházi évadot. Alföldi legutóbbi, februári reakcióját az őt ért kritikákra itt olvashatja el.