Önkéntes lesz a nyugdíjas rendőrök visszatérése a szakszervezet szerint

Vágólapra másolva!
A rendvédelmi szakszervezetek szerint sikert értek el a kormánnyal folytatott tárgyalások során. A legújabb tervek szerint nem kényszerrel, csak önkéntes alapon térnének vissza a szolgálatba a visszavonult rendőrök és tűzoltók. Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten egyeztet a szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Csak önkéntes alapon állíthatnák újra szolgálatba a fegyveres és rendvédelmi szervektől visszavonult nyugdíjasokat - közölte kedden este, a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalás után Kónya Péter, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának elnöke. A tervek szerint nem veszítenék el nyugdíjukat azok, akik nem vállalják a visszatérést, és szigorításokkal ugyan, de még aktívak számára is megmaradna a korkedvezményes szolgálati nyugdíj.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a keddi kormányülés után újságíróknak azt mondta: a kabinet megtárgyalta a belügyminiszter előterjesztését, ahhoz észrevételeket tett, és Pintér ezek alapján újabb konzultációt folytat majd az érdekképviseleti vezetőkkel. Kónya közleménye szerint a koncepció részleteiről Orbán Viktor kormányfő 2011. május 30-án személyesen egyeztet a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel, a tárgyalásokba bevonják az országos parancsnokat is.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a belügyminiszter szavai alapján úgy látszik, van arra lehetőség, hogy a kormányzat elmozdult korábban képviselt álláspontjáról, amely szerint a szolgálati nyugdíjakat meg kell szüntetni. Az elnök szerint Pintér azt mondta nekik, aki a nyugdíjasok közül vissza kíván térni, azt rendőri szolgálatra vennék vissza, tehát nem más területen kellene munkát vállalnia. A részletek Pongó szerint egyelőre nem ismertek.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István képviselő május 13-án nyújtott be alkotmánymódosítást, amely egyebek mellett lehetővé teszi, hogy csökkentsék, vagy akár meg is szüntessék a korhatárnál fiatalabb korban visszavonult nyugdíjasok ellátását. Lázár később azt mondta, a módosítás kizárólag a szolgálati nyugdíjba vonult egyenruhásokra vonatkozik. A szakszervezetek tiltakozásul többször tüntettek, illetve a törvényi tiltás ellenére sztrájkbizottságot alakítottak.