Személyisége miatt nem engedte el a bíróság egy előadásra Geréb Ágnest

Geréb Ágnes szülésznő és négy társának pere a Fővárosi Bíróságon 2011. március 24-én
Vágólapra másolva!
A házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász a bábaszakmáról tartott volna előadást a Képviselői Irodaházban, de a bíróság ezt nem engedélyezte. Az indoklás szerint Geréb Ágnes személyisége alapján indokolatlan, hogy szakmai előadást tartson.
Vágólapra másolva!

A bíróság nem engedélyezte, hogy a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előadást tartson a bábaszakmáról kedden Budapesten, a Képviselő Irodaházban - közölte Ékes Ilona fideszes politikus nyilvános képviselői meghallgatásán. A pulpituson lévő egyik széken Geréb szimpatizánsai egy "Free Geréb Ágnes" feliratú karszalagot helyeztek el.

Geréb Ágnes szavait Görbicz Adria bába tolmácsolta. Előadását a bírósági döntés felolvasásával kezdte, amely szerint "Geréb Ágnes személyisége, valamint az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban betöltött szerepe alapján teljesen indokolatlan, hogy az ügyben szakmai előadást tartson. Továbbá ez ellentétes a kényszerintézkedés jellegével, céljával, ezért a bíróság a házi őrizet feloldása iránti kérelmét elutasítja".

Geréb Ágnes az eseményre írt előadásában kiemelte: örömmel fogadta, hogy a szülésznői képzésbe beemelték az intézeten kívüli szülés tárgyát is, és kormányrendeletet alkottak az otthonszülés szabályairól. Ugyanakkor kitért arra, hogy a jogszabályalkotók bizalmatlanságára utal az, hogy a tevékenységet erős kontroll alatt tartják azáltal, hogy lényegeens leszűkítették az intézeten kívüli szülést igénybe vehető nők körét.

Március végén az első fokon eljáró bíróság Geréb Ágnes szülésznőt bűnösnek találta, és két év fogházbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltotta foglalkozásától. Gerébet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség; az egyik ügyben meghalt, egy másikban maradandó fogyatékosságot szenvedett egy baba. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett, ezért a döntés nem jogerős. Geréb Ágnes büntetőügyéről bővebben itt olvashat.


Az eseményről készült videót a képre kattintva tekintheti meg!