Nyomoznak a mezőhegyesi ménesbirtok eladása miatt

Vágólapra másolva!
A Békés megyei rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást a mezőhegyesi ménesbirtok privatizációja miatt. Az ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést, aki szerint a privatizációval körülbelül 900 millió forintos kár érte az államot.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. privatizációjával kapcsolatban - közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kedden.

Budai Gyula a múlt csütörtökön tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Békéscsabán, a megyei főkapitányságon. A kormánybiztos akkor kifejtette: az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 2004 áprilisában hagyta jóvá a mezőhegyesi ménesbirtok állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítését. Az egyetlen pályázó, a Határhaszon Rt. által megajánlott kétmilliárd forintos vételár jóval alacsonyabb volt a gazdasági társaság tényleges értékénél, különösen a privatizált társaság kiemelkedő értékkel bíró, mintegy hétmilliárd forintos eszközállományát figyelembe véve.

Hozzátette, a ménesbirtokra annak ellenére készíttetett az ÁPV újabb és újabb, folyamatosan csökkenő értékeket mutató becslést, hogy az első, 2003 novemberében készített szakvélemény érvényességi ideje 360 nap volt, azaz az ügylet idején érvényesnek volt tekinthető. Ennek az értékbecslésnek a végső vételárhoz viszonyított megállapításai alapján csak a részvények eladásával mintegy félmilliárd forintos vagyonvesztés érhette az államot a kormánybiztos szerint. (Az ügy részleteiről itt olvashat bővebben.)