Vágólapra másolva!
A határon túli magyarok szavazati jogáról és a parlament létszámáról még vitatkoznak, a vegyes választási rendszer fenntartásában azonban egyetértenek a parlamenti pártok.
Vágólapra másolva!

A parlamenti pártok fenntartanák a vegyes választási rendszert - derül ki a kérdésről tartott keddi egyeztetésen. A fideszes Vitányi István azt mondta, a tavaly májusban benyújtott kormánypárti indítványban egyértelműen a vegyes rendszert támogatták. Szerinte az előterjesztésben ugyan lehetnek változások, de "a vegyes választási rendszer látszik a többi párt részéről is elfogadhatónak".

Az MSZP nyitott e kérdésben, a határon túli magyar állampolgárok választójogát pedig magyarországi állandó lakhelyhez kötnék - mondta Lamperth Mónika, aki szerint a választási rendszer átalakítása hasonló az alkotmányozás folyamatában tapasztaltakhoz. Szintén a vegyes rendszer megtartása, valamint annak arányosítása mellett érvelt Karácsony Gergely LMP-s politikus. A párt azt javasolja, hogy a parlament körülbelül 260 tagú legyen. A kormány által tervezett 200 fős Országgyűlésről a képviselő azt mondta, ebben az esetben minimum 110 egyéni választókerület kellene, hogy ne sérüljenek az alapelvek. A Jobbik ugyancsak a vegyes rendszert és annak egy arányosabb formáját támogatja.

Salamon László, a választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság elnöke szerint a parlamentnek legkésőbb december 31-ig meg kell alkotnia a választójogi törvényt. Gulyás Gergely fideszes politikus korábban úgy nyilatkozott, az új választójogi törvényt nem az új alaptörvény teszi szükségessé, hanem az, hogy 2014-től a jelenlegi 386 helyett 200 tagú lesz a parlament. Emellett az Alkotmánybíróság 2011. december 31-ei hatállyal megsemmisítette a választókerületek beosztásáról szóló rendeletet, ezt pedig a jövőben törvényi szinten kell szabályozni. "Új választójogi törvény nélkül 2012. január 1-je után sem időközi, sem általános országgyűlési képviselő-választást nem lehetne tartani, így a választójogi törvény megszületése az ellenzéki pártoknak legalább annyira érdekük, mint a kormányzóknak" - mondta.