Tarlós szerint megalomán polgármesterek zsarolhatják a kormányt

Vágólapra másolva!
Inog a főváros közigazgatási rendszere, egy rossz reform a város összeomlását eredményezheti - mondta Tarlós István a Népszabadságnak adott interjújában. A főpolgármester szerint veszélyes a távhődíjak befagyasztása, ugyanakkor támogatja a miniszterelnököt az általános iskolák állami kézbe vételében. Szerinte ezt az erős fideszes polgármesterek is csak presztízsokokból fúrják.
Vágólapra másolva!

A kormány előtt két elképzelés is hever a fővárosi törvény módosításáról a Népszabadság írása szerint. Az egyik szerint felszámolnák a Fővárosi Önkormányzatot, és a közgyűlési ügyeket részben a kormányhivatalhoz, részben a kerületekhez utalnák. A másik ennek az ellenkezője, éppen a kerületi önkormányzatokat szüntetné meg.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Tarlós István a közigazgatási reformmal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy kétharmados parlamenti többséggel bármi elképzelhető. "S az sem kizárt - bár nem valószínű -, hogy a kormány jobb meggyőződése ellenére enged négy-öt sértett, megalomán kerületi polgármester zsarolásának, akik esetleg az országgyűlési kétharmad veszélyeztetésétől sem riadnak vissza saját parciális érdekeik érvényesítése érdekében" - tette hozzá.

Tarlós szerint egy rossz közigazgatási reform a város összeomlását eredményezheti. Kivitelezhetetlennek tartja, hogy a kerületek felosztanák egymás között az utakat és a villamossíneket, az egyiknek lesz temetője, a másiknak viszont öt színháza. "Magyarország lenne az egyetlen ország Európában, amelyiknek nincs egységes fővárosa. 2014-ben a kormányzópárt ezzel fura helyzetbe navigálhatná magát" - tette hozzá.

Négyes metró csak vér és veríték árán

A főpolgármester úgy véli, a kisebb forrásigényű, befejezhető és a városlakók közérzetét jelentősen javító beruházásokat kell megvalósítaniuk a ciklus végéig. Ezek közé sorolta az egységes parkolási rendszert, az 1-es villamos átvezetését a Lágymányosi hídon és a 4-es metró első szakaszának befejezését. Ez utóbbira Tarlós azonban csak "vér és veríték" árán lát esélyt.

A főpolgármester ezzel ellentétben még lehetségesnek tartja a megegyezést az Alstommal a metrókocsik ügyében, ha meglesz a forgalomba helyezéshez szükséges vasúthatósági engedély. "De a Siemensszel a kocsik biztonsági berendezéseinek beszerelésére kötött kontraktus is hátrányos a fővárosnak" - tette hozzá.

Tarlós az interjúban veszélyforrásnak minősítette a távhődíjak befagyasztását, mivel az gyorsan csődbe vinné a Főtávot. A főpolgármester támogatja a miniszterelnököt az általános iskolák állami kezelésbe vételében, szerinte ezt az erős fideszes polgármesterek is csak presztízsokokból fúrják. A kórházak állami kézbe vétele ügyében elmondta, egyelőre várják a kormány döntését, de a pénzügyi könnyebbségen túl is jónak tartaná a fekvőbeteg-intézmények állami kézbe adását.

A helyi adók teljes rendszerét alakítaná Tarlós István. Elmondása szerint a főváros ma nem tud adót kivetni, mert sikerült elintézni, hogy az építményadót, a telekadót, a vállalkozók kommunális adóját, a gépjárműadót és az idegenforgalmi adót is a kerületek kapják meg. Miközben az ezekkel összefüggő feladatok többsége a fővárosé maradt. Megszüntethető lenne a gépjárműadó, helyette olyan közlekedési adót kellene bevezetni, amelyet a főváros szed be, de kötelessége lenne a bevételeket visszaforgatni a közösségi közlekedésbe - mondta a főpolgármester.