Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban

Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen sugárzó anyagot találtak lomtalanítás közben egy budapesti lakásban. A mentők öt embert szállítottak kórházba, mindannyian jól vannak.
Vágólapra másolva!

Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban lomtalanítás közben - közölte a rendőrség szombaton. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a helyszínről három férfit és két nőt szállítottak kórházba, de a vizsgálatok azt igazolták, hogy egyiküknek sem történt semmi baja.

A BRFK sajtóügyeletese elmondta: dél körül kaptak bejelentést egy lomtalanítást végző cégtől, hogy az I. kerületi Mészáros utcában egy lakás lomtalanítása közben a megengedettnél magasabb sugárzási értéket mértek. A rendőrség a helyszínt biztosította a katasztrófavédelem kiérkezéséig. A katasztrófavédők mérései szintén igazolták a magasabb sugárzási értéket.

Az ÁNTSZ OSSKI Országos Sugár-egészségügyi Készenléti Szolgálata (OSKSZ) a helyszínre érkezve megállapította, hogy csaknem húsz olyan műszertartozék van a lakásban, amelyek mindegyike alacsony aktivitású mértékben sugárzó forrás - közölte Turai István, az OSKSZ vezetője.

A sugárzó tárgyakat egy hagyaték felszámolása közben találták. A szerencsés véletlennek köszönhetően a lakás kiürítésében részt vevők egyikénél radióaktivitást mérő műszer volt, amely a lakásba lépve azonnal jelzett. A tárgyak egy tavaly elhunyt, valamikor vákuumtechnikával foglalkozó professzor gazdag műszaki gyűjteményének részei. A mérések azt igazolták, hogy a műszaki alkatrészek olyan csekély mértékben sugároznak, amely egészségkárosodást nem okozhat vagy okozhatott.Az OSSKI készenléti szolgálata lefoglalta és speciális gépjárművével elszállította további vizsgálat céljából a sugárzó alkatrészeket.