Fordulat az utolsó pillanatban - Hogyan súlyosbodott a vád Stohl ellen?

Stohl András érkezik büntetőperének tárgyalására, ittas vezetés, gondatlan veszélyeztetés, kábítószer
Vágólapra másolva!
Az ítélethirdetés előtt nem sokkal súlyosbította az ügyészség a vádat Stohl András színész ellen abban a perben, amely az általa okozott baleset miatt indult ellene. Az ügyész letöltendő börtönt kért, és a színész ügyvédje is azt mondta, hogy a legtöbb, amiben reménykednek, a felfüggesztett szabadságvesztés. A vád az után módosult, hogy kiderült, maradandó egészségkárosodást szenvedett a balesetben megsérült idős férfi. A bíróság délután egy órakor hirdet ítéletet az ügyben.
Vágólapra másolva!

Tanúk és orvos szakértő meghallgatásával folytatódott csütörtökön Stohl András színész, televíziós műsorvezető büntetőpere a Budakörnyéki Bíróságon. Stohl ellen "súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével" indult bírósági eljárás, miután tavaly májusban ittasan vezetve balesetet okozott: Fót felé hajtva áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szabályosan haladó autóval. A balesetben egy idős férfi súlyosan megsérült, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A csütörtöki tárgyaláson elhangzott orvosi szakvélemény szerint a súlyos sérültnél enyhe mértékű maradandó egészségkárosodás állapítható meg. Ennek alapján módosult a vád is, és most már maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolják a színészt. Ennek alapján akár letöltendő börtönbüntetést is kiszabhatnak Stohlra, és az ügyész ezt kérte a bíróságtól.

Az ügyész szerint az elkövetett bűncselekményért akár öt év szabadságvesztés is járhat. Stohl ügyvédje is azt mondta a tárgyaláson, hogy a legtöbb, amit remélhetnek, a felfüggesztett szabadságvesztés. Az ügyész és a vádlott védője is azt mondta, hogy sokkal több a súlyosbító körülmény, mint az enyhítő. Stohl ügyvédje azt kérte, ha a bíróság az ügyész indítványának megfelelően végrehajtandő szabadságvesztést szabna ki, a büntetés a minimumhoz közeli legyen, és a szabadságvesztés felének kitöltése után bocsássák feltételes szabadságra. A bíróság a délután egy órakor folytatódó tárgyaláson hirdet ítéletet.

"Rettenetesen sajnálom"

A balesetben megsérült idős férfit is meghallgatták a tárgyaláson. A férfi nehézkesen lépdelt, és azt mondta, "a lábam fáj, nem tudom terhelni". Azt nem tudta egyértelműen megmondani, hogy Stohl mit mondott neki a baleset után közvetlenül, de hozzátette, hogy később bocsánatot kért tőle, és ő ezt elfogadta. Közölte azt is, hogy lesz kártérítési igénye az ügyben.

"Rettenetesen sajnálom" - mondta Stohl az utolsó szó jogán, hozzátéve, hogy megértette azt, amit az ügyész mondott, és "úgy gondolom, hogy mindezekért felelnem kell". Tudósítónk szerint a színész a tárgyalás alatt végig feszülten figyelt, és arcán nem látszott semmi reakció akkor sem, amikor az ügyész közölte, hogy letöltendő börtönbüntetést kér. Stohl azt is mondta, tudja, hogy közszereplő, de azt kéri, hogy ez semmilyen értelemben ne befolyásolja a bírót.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Több fotóért kattintson a képre!

A tárgyaláson a baleset sérültje mellett meghallgatták tanúként azt a sofőrt is, aki a baleset után közvetlenül megállt a helyszínen. Stohl mindkét tanú esetében felállt, és meghajolva bocsánatot kért, de a sofőr közölte, hogy szerinte tőle nem kell elnézést kérnie. A férfi azt mondta, hogy amikor Stohl a baleset helyszínén kiszállt az autóból, akkor azonnal el is esett, a tekintete pedig homályos volt.

"Drágám, te vezettél"

A tanú szerint a színész telefonált, és vélhetően a barátnőjével beszélhetett, mert azt mondta, "az a lényeg, drágám, hogy te vezettél". A sofőr szerint miután Stohl letette a telefont, ő mondta neki, hogy "jó nagy balesetet okoztál", mire a színész azt válaszolta, hogy nem ő vezetett, hanem a barátnője. A tanú erre a tárgyaláson megjegyezte, "láthatóan nem is tudta, hogy a telefonbeszélgetés tanúja voltam".


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Stohl az utolsó szó jogán beszél - Több képért kattintson a fotóra!

Stohl vérében a baleset után kábítószer nyomait is megtalálták, ám mivel vállalta, hogy elterelésre jár, emiatt nem indult ellene eljárás. A csütörtöki tárgyaláson meghallgattak egy orvos szakértőt arról, hogy a színész által a baleset előtt fogyasztott kokain hatással lehetett-e rá akkor, amikor a balesetet okozta. Az orvos szakértő közölte, hogy a vérvizsgálat alapján ezt nem tudja megmondani, ahogyan pontosan azt sem, mikor fogyasztotta a drogot a színész.

Stohl szerdán az MTI-nek azt mondta, nincs olyan ember, aki börtönbe akarna menni, és hogy mindent elfogad, és bocsánatot kér, és tagadta azt a feltételezést, hogy mindent elrendezett maga körül arra az esetre, ha letöltendő börtönre ítélnék (erről bővebben itt olvashat).

A színész elleni per tavaly decemberben indult, az első tárgyaláson tett vallomása szerint bort, kokaint és whiskyt fogyasztott a balesetet megelőző estén. Akkor azt mondta, bűnösnek tartja magát, de a balesetből csak a csattanásra emlékszik. A tanúk szerint a részeg Stohl az élettársát akarta rábeszélni, hogy vállalja helyette a balesetet. Stohl az első tárgyaláson is meghajolva kért bocsánatot (az első tárgyalási nap eseményeit itt olvashatja).