Autóbaleset miatt ítélték el Schmitt Pált 1964-ben

Vágólapra másolva!
Egy kisebb közúti baleset okozása miatt ítélték el 1964-ben négy hónap felfüggesztett börtönre Schmitt Pál köztársasági elnököt - derül ki abból a bírósági ítéletből, amely szerdán került fel a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a honlapjára. Az ítéletet az után tették közzé, hogy több újság és néhány ellenzéki politikus kérdéseket tett fel Schmitt múltjával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta szerdán a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a honlapján azt a bírósági ítéletet, amely miatt az akkor 22 éves Schmitt Pált négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. Schmittet foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt ítélték el 1964. július 3-án.

Az ítélet indoklása szerint Schmitt 1964. április 14-én saját autóját vezette a XIV. kerületben. Schmitt három utast szállított, 25-30 kilométeres sebességgel haladt, amikor ki akart kerülni egy, az útszélén parkoló autót. Mivel azonban szembejött egy másik autó, ezért Schmitt fékezni próbált, a síkos úton azonban megcsúszott és a szembejövő, a Főváros Autótaxi Vállalat tulajdonában lévő bérautóval ütközött.

A bérkocsiban, amely 15-20 kilométeres sebességgel érkezett, három női utas ült. A bérkocsiban a vezető mellett ülő utas beütötte a fejét és a térdét, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A társadalmi tulajdonú autóban pedig kétezer forintos kár keletkezett - olvasható az ítéletben.

Schmitt a bírósági eljárás során elismerte a bűnösségét, arra hivatkozott, hogy 1964. március 27-én szerzett jogosítványt és ez volt az első eset, amikor síkos úton közlekedett. A bíróság szerint Schmitt megszegte a Btk. foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálására vonatkozó passzusát.

Enyhítő körülményként kezelte a bíróság a beismerő vallomás mellett Schmitt fiatal korát, rövid vezetési gyakorlatát, jó egyetemi tanulmányi eredményét, társadalmi munkáját. Erre hivatkozva a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették. A honlapon nyilvánosságra hozott iratból kitakarták a sértettek, illetve az ítéletet meghozó bírók nevét.

Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal
A képre kattintva elolvashatja a KEH által közzétett teljes ítéletet (pdf formátum)

A KEH hétfő esti közleményében jelentette be, hogy részleteket fognak elárulni Schmitt 1964-es balesetéről, amelyről először a Hírszerző számolt be még januárban. A közleményt arra reagálva adták ki, hogy hétfőn Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő és Molnár Csaba szocialista képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a közjogi méltóságok áltáthatóságáról.

Az államfői hivatalt emellett többek között az [origo] is megkereste az után, hogy Ungváry Krisztián történész egy, a Hvg.hu-n közölt cikkben arról írt, hogy belügyi akciók és lehallgatások színtere volt az Astoria szálloda abban az időben, amikor Schmitt Pál is vezető beosztásban a szállodában dolgozott. A történész szerint életszerűtlen lenne azt feltételezni, hogy Schmittnek fogalma sem volt a lehallgatásokról. A KEH erre reagálva azt közölte, hogy az "szt tisztek személye - elnevezésüknek megfelelően - titkos volt, így a velük való együttműködésről beszélni értelmetlen dolog". Az Astoriában zajlott esetleges állambiztonsági tevékenységről részletek ebben a cikkünkben.