Birokra kel az MSZP vezetésével az "igazi Gyurcsány"

Vágólapra másolva!
Közel másfél év szerepjáték után aktivizálta magát, és támogatói szerint már első sikeres politikai akcióját is megszervezte Gyurcsány Ferenc. Egy képviselőtársa szerint egyértelműek Gyurcsány politikai ambíciói, de az MSZP vezetésében érezhető feszültség 2012-ig nem robban. Több MSZP-s képviselő viszont Gyurcsány szemére veti, hogy nemcsak a pártot, de a társadalmat is megosztja, és nem tudja kiverni a fejéből Orbán Viktort.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag szavazta meg szombaton az MSZP országos választmánya a Demokratikus Koalíció platform országossá minősítését. A Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által vezetett platformról egy csokorban szavaztak az MSZP másik hat platformjával együtt, ugyanis kétévente felülvizsgálják a párt felépítésében az 1989-es újjáalakulás óta fontos szerepet játszó csoportokat. "Ha külön szavaztak volna, akkor nem lett volna egyhangú, bár akkor is megszavazták volna" - mondta a szavazásról és a Gyurcsány által vezetett platformot övező megosztottságról a párt egyik névtelenséget kérő országgyűlési képviselője.

Az "igazi Gyurcsány" tért vissza

A február közepén évértékelést tartó Gyurcsány elmúlt időszakban tapasztalt aktivizálódását "lehet hatalmi kihívásnak tekinteni" egy, a Demokratikus Koalícióhoz közel álló, névtelenséget kérő MSZP-s forrás szerint. Azt mondta, az országgyűlési választási kampányban a pártvezetés szabta meg, hogy Gyurcsány mit tegyen, ez volt az oka annak, hogy Gyurcsány csak egyetlen nagyobb érdeklődésre számot tartó eseményen, a Körcsarnokban rendezett márciusi kampányrendezvényen vett részt. "Az elmúlt másfél évben nem sok mindent csinált, most aktivizálta magát" - mondta a forrás, aki szerint Gyurcsánynak miniszterelnökként sokszor szerepeknek kellett megfelelnie, a mostani azonban az "igazi Gyurcsány". A képviselő szerint Gyurcsány visszatérését mutatja az is, hogy sok ideje az első politikai sikerét aratta, amikor az alkotmányozás bojkottálására szólított fel, aminek az MSZP eleget tett, majd az LMP is követte példáját.

Az MSZP egyik, neve elhallgatását kérő parlamenti képviselője az [origo]-nak azt mondta, túl van dimenzionálva a platform jelentősége és Gyurcsány visszatérése. "Nem tartom olyan nagy pozíciófoglalásnak, a Feri meg az emberei túlmédiázzák a dolgot" - jelentette ki. Ennek ellenére szerinte továbbra is vita van az MSZP-n belül Gyurcsány megítéléséről, de "ennek csöndesebbnek kell lennie, mert bonyolult politikai erőtérben zajlik". Szerinte egyértelmű, hogy Gyurcsány vissza akar térni az MSZP élére: "ez az országértékelőn is lejött, egy nem MSZP-s fórumon az MSZP-ről vizionált, hogy milyennek kellene lennie az MSZP-nek. Ez nem országértékelés."

Egymást kritizálják

A platform megalakulása óta több ismert MSZP-s politikus is nyíltan bírálta a Gyurcsány által vezetett csoportot. Mesterházy Attila MSZP-elnök novemberben az Fn.hu-nak azt nyilatkozta, hogy "elképzelhetetlennek tartja, hogy egy szociáldemokrata párton belül kössön szövetséget liberális és konzervatív". Mesterházy szerint a meglévő, széles elképzeléseket magukba foglaló platformokat sem kis feladat koordinálni, és ha ezeket tovább tágítják, akkor fölrobbanhat az MSZP. Puch László pártigazgató február közepén az Fn.hu-nak azt mondta, hogy Gyurcsány erős egyéniség, el fogja dönteni, hogy mi akar, de olyat senki sem tehet, ami szétszakítja a pártot. Ha esetleg ilyesmi járna a fejében - tette hozzá -, akkor talán az lenne a legjobb, ha rájuk hagyná a baloldal képviseletét, ő pedig megalakítaná a maga liberális-demokrata pártját.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mesterházy Attila szerint az MSZP felrobbanásához vezethet a platformok tágítása

Az ellentétekhez azonban Gyurcsány is hozzájárult azzal, hogy rendszeresen bírálja az MSZP-t. Februári évértékelőjében azt mondta, új pártot kell csinálni az MSZP-ből, teljesen át kell alakítani belülről. Ezt ismételte meg az [origo]-nak Molnár Csaba, a platform alelnöke, aki szerint gyökeres változásra van szükség az MSZP-ben, és az a céljuk, hogy más struktúrában, más rendben működjön, és más politikát folytasson a párt. "Van abban igazság, hogy az MSZP többi platformjához képest ambiciózusabb a mienk" - tette hozzá Molnár.

"A Feri túlpörgi magát"

A Demokratikus Koalícióhoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrás szerint Puch László nyilatkozatának az lehetett az előzménye, hogy az elmúlt hetekben - többek között az évértékelő miatt - Gyurcsány sokat szerepelt a médiában, és a forrás szerint úgy tűnt, mintha a platform helyenként aktívabb lenne, mint maga a párt. "Nem kell kerülgetni a forró kását, a konfliktus nyílván Gyurcsányról, nem pedig az új platformról szól" - tette hozzá. Szerinte az MSZP-ben jelenleg minden konfliktus Gyurcsányra vezethető vissza, mert sok a támogatója, de sok az ellenzője is a párton belül.

"Hogy az MSZP-n belül emiatt front van, az nem kérdés" - mondta egy MSZP-s parlamenti képviselő, aki szerint Mesterházy jól teszi, hogy nem konfrontálódik Gyurcsánnyal nyíltan, mert az károkat okozna az MSZP támogatottságában. Szerinte Gyurcsány politikai ambíciója világos, és ha újra az MSZP vezetője lenne, akkor elbukna a párt, de ugyanez történne akkor is, ha nemtelen eszközökkel eltávolítanák. "Hiába tudjuk, hogy a Feri túlpörgi magát, mégsem elegáns, erkölcsös, hogy szembemenjen vele a pártvezetés... Ez egy nehézség, amivel egyelőre nem lehet mit kezdeni" - jelentette ki.

Egyelőre nem lesz Gyurcsány-párt

Az [origo] által megkérdezett szocialista képviselők többsége azt mondta, jelenleg úgy tűnik, Gyurcsány beállt a sorba, és az évértékelőn egyértelművé tette, hogy nem akar új pártot alapítani. "Mintha nyugvóponton lenne az ügy" - mondta egyikük, aki államtitkár volt a Gyurcsány-kormányban, bár szerinte sokáig lebegtette Gyurcsány, hogy az általa alapított platform önálló párttá válik, vagy sem. Ez viszont az [origo] által megkérdezett képviselők szerint csak elodázza a Mesterházy és Gyurcsány között feszülő konfliktust.

Egy névtelenséget kérve nyilatkozó, Mesterházyhoz közel álló képviselő azt mondta, hogy októberben, amikor Gyurcsány bejelentette, hogy platformot alapít, idegesebb volt a hangulat az MSZP-ben, és nagyobbnak tűnt a valószínűsége, hogy Gyurcsány új pártot akar. "Az MSZP akkor nem volt stabil" - mondta a képviselő. Szerinte Gyurcsány évértékelőjéből az derült ki, hogy egyelőre az MSZP-n belül képzeli el platformja jövőjét, és 2012-ben derülhet ki, hogy "melyik csapat lesz az", amelyik a 2014-es választáson irányítja az MSZP-t.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gyurcsány Ferenc aktivizálta magát

A Gyurcsány által vezetett platform saját meghatározása szerint a szociáldemokrata nézetű emberek mellett liberális és mérsékelten konzervatív embereket is vár a soraiba. Egy MSZP-s képviselő szerint azonban "ha egy pártnak nincsen színe, nincsen szaga, az nem vonzó senki számára". A képviselő - részben megismételve Puch László kijelentését - azt is hozzátette: Gyurcsány legfőbb célja, hogy leváltsa Orbán Viktort, de ez nem lehet egy párt ideológiájának az alapja. "Nem gondolom, hogy Bauer Tamással vagy Debreczeni Józseffel és az 1990-esre hajazó szellemiséggel kellene növelnünk a támogatottságunkat" - mondta egy másik MSZP-s képviselő, aki szerint Gyurcsány nemcsak a baloldalt, hanem a liberális tábort is megosztja.

A Demokratikus Koalíció platformot 2010. október 22-én alapították meg a budapesti Szent István parkban felállított sátorban. A platform elnöke Gyurcsány, alelnökei Vitányi Iván és Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter. A platformnak jelenleg 5 ezer tagja van, akik közül mindössze 1300-an tagjai az MSZP-nek. A platformnak az a célja, hogy az MSZP-t egy balközép centrumpárttá formálja, amely a demokratikus ellenzék gyűjtőpártja lenne. Az alapításon részt vett többek között Csiha Judit, Kolber István, Vojnik Mária, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Gál Zoltán, Vágó István, Farkasházy Tivadar, Iványi Gábor, Bauer Tamás és Debreczeni József.