Végleg elvették a pesti díszpolgárságot Sztálintól

Vágólapra másolva!
Többek között Sztálint, Haynaut és Jelacsics bánt is törölték Budapest díszpolgárainak sorából. Az erről szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester nyújtotta be a Fővárosi Közgyűlésnek, a díszpolgári címek törlését azzal indokolva, hogy ők mindannyian a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei. A szavazás egyhangú volt.
Vágólapra másolva!

Budapesti díszpolgári címek elvételéről határozott szerdán a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István főpolgármester javaslatára. A tervezetet egyhangúlag megszavazták, ezzel törölték többek között a szovjet diktátort, Sztálint és az 1848-as magyar szabadságharc utáni megtorlást vezető osztrák bárót, Haynaut a díszpolgárok közül. "A határozati javaslatban felsorolt személyek részben a magyar szabadságharc, valamint részben a magyar és az általános demokrácia ellenségeinek tekinthetők" - olvasható az indoklásban.

A felsoroltak egy részétől már 1948-ban elvették a díszpolgári címet, ezt a közgyűlés most újra megerősíti. Sztálin díszpolgárságának elvételéről pedig egyszer már 2004-ben is szavazott a Fővárosi Közgyűlés (erről itt olvashat). Az előterjesztés szerint azonban ez a korábbi döntés - amely úgy fogalmazott, hogy "nem tekinthető díszpolgárnak Sztálin" - nem jelenti azt, hogy hivatalosan is törölték volna a díszpolgárok közül, ezért kell most ezt a döntést meghozni.

A döntés a következő 19. illetve 20. századi személyeket érinti:

- Karl Ludwig Grünne (az 1948-49-es szabadságharc leverésében nagy szerepet játszó osztrák tábornok és főhadsegéd)
- Karl Geringer (teljhatalmú császári biztos a magyar szabadságharc után)
- Joszif Visszarionovics Sztálin (szovjet főtitkár és diktátor)
- Julius Jacob von Haynau (az osztrák báró az 1948-49-es magyar szabadságharc utáni megtorlásért felelős, az aradi vértanúk kivégzője)
- Josip Jelacsics (a horvát bán, aki irányította a horvát területek Magyarországtól való önállósulását, majd megtámadta Magyarországot, és a csapataival vívott pákozdi csatával kirobbant a magyar szabadságharc)
- Alexander von Bach (1851-59 között Magyarországnak a Habsburg Birodalomba való teljes beolvasztására törekedtek, ezt az időszakot az akkori osztrák belügyminiszterről nevezték el)
- Ferdinand Windischgratz (a herceg az osztrák csapatok fővezére az 1848-49-es szabadságharcban)
- Ivan Paszkievics (orosz tábornagy, az osztrákoknak az 1848-49-es szabadságharc leverésében segédkező cári hadsereg főparancsnoka)
- Felix Schwarzenberg (osztrák hadvezér és miniszterelnök, az 1848-49-es szabadságharc leverésének egyik kulcsszereplője)