Ittas bringásokra vadászik hétfőtől a rendőrség

Vágólapra másolva!
Nemcsak a kerékpárok tartozékait, hanem a biciklisek ittasságát is ellenőrzi a rendőrség a hétfőn kezdődő háromhetes akció során - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség adatai szerint az ittasan balesetet szenvedett kerékpározók aránya 26,7 százalék volt tavaly, és ez arány évről évre növekszik.
Vágólapra másolva!

A kerékpáros-balesetek megelőzése érdekében háromhetes, fokozott országos közúti ellenőrzőakciót indít a rendőrség jövő hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján. Nemcsak a biciklik kötelező tartozékait, hanem a kerékpárosok ittasságát is ellenőrzik az ország közútjain.

A rendőrség közlése szerint tavaly több mint tizenhatezer személyi sérüléssel járó baleset történt a közutakon, ebből háromezer-ötszáz esetben volt érintett kerékpáros, és az őket érintő balesetek felét maguk a biciklisek okozták. Tavaly kilencvenkét kerékpáros halt meg balesetben, míg az idén már tizenkilencen vesztették életüket. A főosztályvezető megjegyezte, hogy míg a közlekedési balesetek száma évente csökken, a kerékpáros-balesetek száma növekszik.

A tájékoztatása szerint a kerékpáros-balesetek negyedét az érintettek ittasan okozták. Az ittasan balesetet szenvedett kerékpározók aránya 26,7 százalék volt, és növekvő tendenciát mutat, ugyanis ez a mutató 2009-ben még 20,5 százalék, míg 2006-ben mindössze 16,7 százalék volt.

Közlése szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az 49-es főút Porcsalma és Pátyod közötti szakaszán vasárnapra virradóra halálra gázolt és cserbenhagyott harminchárom éves biciklis férfi is ittas volt. A legutóbbi három, halálos kimenetelű biciklisbalesetnél egyik kerékpáros sem viselt fényvisszaverő láthatósági mellényt, a kétkerekű pedig nem volt műszakilag megfelelő állapotú, nem volt lámpája - fűzte hozzá.