Szombattól eltűnik az éterből a Katolikus Rádió

Vágólapra másolva!
Nem kérte a szerződésének meghosszabbítását a Magyar Katolikus Rádió, amely szombattól nem sugároz többé az eddigi, középhullámú frekvenciáin. A katolikus adó korábban megpályázott egy budapesti frekvenciát, amit azonban a Klubrádió nyert meg. Decemberben a Médiatanács eredménytelenné nyilvánította a pályázatot, így hamarosan mindkét adó frekvencia nélkül maradhat.
Vágólapra másolva!

Szombattól nem lesz elérhető a korábbi középhullámú frekvenciáin a Magyar Katolikus Rádió, miután az adó nem kérte a január 15-én lejáró jogosultságának meghosszbbítását - közölte a Médiatanács. A Vatikáni Rádió magyar nyelvű adását is közvetítő adó csak műholdon, interneten és bizonyos kábelszolgáltatók hálózatán lesz fogható.

A Katolikus Rádiónak lett volna lehetősége rá, hogy kérje a szerződése ötéves meghosszabbítását, de nem éltek vele. Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese korábban az [origo]-nak azt mondta: tulajdonosuk, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem kívánja tovább finanszírozni a drága és rossz minőségű középhullámú sugárzást.

A Katolikus Rádió tavaly megpályázta ugyan a budapesti 92,9 MHz-es ultrarövidhullámú frekvenciát, de azt áprilisban, a parlamenti választások két fordulója közt a Klubrádiónak ítélte az ORTT (a Klubrádiónak februárig van szerződése a jelenlegi frekvenciájára). A kormányváltás után az ORTT helyébe lépő Médiatanács decemberben eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, így sem a Klubrádió, sem a második helyezett Katolikus Rádió nem kezdhette meg a sugárzást (erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

A budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára hamarosan új pályázatot írnak ki, de ennek elbírálása hónapokig is tarthat. A Katolikus Rádiónak emellett négy vidéki frekvenciára is be van adva a pályázata, de azokat még nem bírálták el. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai szerint a 92,9 MHz mellett még 59 frekvencia van országszerte, amelynek már lejárt a szerződése, vagy hamarosan lejár, de nem írtak ki rá pályázatot.

Karácsony Gergely, az LMP képviselője pénteken nyílt levélben szólította fel Szalai Annamáriát, a Médiatanács elnökét, hogy "a lehető leggyorsabban találjon jogállami megoldást arra, hogy a Katolikus Rádió és a Klubrádió helyzete rendeződjön, és mindkét adó folytathassa munkáját, szolgálhassa a közönségét".