Vágólapra másolva!
Több helyen mérsékelték az árvíz- és a belvízvédelmi készültséget. A folyókon lassú az apadás, a belvizes területek nagysága kismértékben emelkedett.
Vágólapra másolva!

Lassan apad a folyók vízszintje az Alföldön. A belvízzel elöntött területek nagysága kismértékben emelkedett az elmúlt 24 órában. A hétvégére enyhülést ígérnek a meteorológusok, az olvadás ismét ronthat a belvízhelyzeten.

Lassú az apadás a Tiszán

A Közép-Tisza vidékén lassú az apadás, egy nap alatt csak néhány centimétert csökkent a folyó vízszintje. Szolnok felett 8-10, a város alatt 3-4 centit apadt a Tisza. A következő napokban napi 5-12 centiméteres vízszintcsökkenésre számítanak a szakemberek.

A Tisza-tó mentén a tartós hideg és a jegesedés miatt elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van. A Tisza-tavon kialakult jégréteg apadáskor folyamatosan válik le, a folyómederbe kerülve 40-50 százalékos jégzajlást idézve elő, de a jégtáblák vékonyak, így a kiskörei vízlépcsőnél torlódás nélkül áthaladnak.

A Zagyva apadása miatt már nincs készültség a folyón Jászalsószentgyörgy és Jászberény között.

Kőröstetétlent homokzsákok védik a víztől

Kőrötetétlenen homokgáttal védik a település Abony felőli oldalát. A gát mintegy százötven méter hosszú, öt méter széles és egy méter magas. A falu nyugati részén pénteken kezdenek kiásni egy hétszáz méter hosszú, két méter széles és másfél méter mély árkot, amely a Gerje-patakig ér majd. Az árok a település nyugati oldalát mintegy ötvenezer köbméter víztől védi majd meg.

A Körösök mentén a belvíz okoz nagyobb gondot

A Körösökön folytatódik az apadás, de még 189 kilométeren van árvízvédelmi készültség, 167 kilométeren első-, 22 kilométeren másodfokú. Utóbbira a Hármas-Körös alsó szakaszán van szükség.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 623 négyzetkilométer van víz alatt. Két belvízvédelmi szakaszon a legmagasabb, harmadfokú a készültség az igazgatóság területén. 22 szivattyútelep működik folyamatosan, egy nap alatt 4 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba és csatornákba. Hét településen másod-, 11 településen pedig elsőfokon védekeznek a belvíz ellen a térségben, míg Kétsopronyban megszüntették a készültséget.

Megszűnhet a készültség a Krasznán és a Lónyay-főcsatorán a hétvégén

A Lónyay-főcsatornán és a Krasznán elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi riasztást, a hétvégén a lassú apadás ellenére várhatóan minden védvonalon megszüntetik a készültséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 400 négyzetkilométert borít belvíz. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 12 szakaszon van első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség.

Újfehértón a települést veszélyezteti leginkább a belvíz a térségben, első körben 495 embert oltanak be hepatitis ellen a jövő héten. A mályváskerti részen élők kapnak védőoltást, mert itt a legnagyobb a belvíz, de a település más területein is szükség lehet arra, hogy beoltsák a lakókat.