A Médiatanács sem érti a médiatörvényt egy facebookos csoport szerint

Vágólapra másolva!
A médiatörvényből vett idézetekkel cáfolta meg egy facebookos csoport a médiatanács pénteki közleményét, amelyben azt írták, hogy a sajtószabadságért tüntetők nem jól értelmezik a médiatörvényt.
Vágólapra másolva!

Még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sem tudja értelmezni a médiatörvény szövegét egy facebookos csoport szerint. A közszolgálati médiát érintő átalakulások miatt elindított, majd a Magyar Rádió felfüggesztett műsorvezetője, Mong Attila mellett kiálló és a médiatörvény elleni tüntetést is szorgalmazó csoport közleményben cáfolta meg az NMHH állításait. A hatóság a múlt pénteki tüntetés alkalmából kiadott egy sajtóközleményt "a törvény szövegének helyes értelmezéséért".

A közlemény szerint a médiahatóság a tüntetőkkel együtt kiáll a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett, ugyanakkor a kiáltványuk három másik pontját cáfolják. A közlemény szerint például az NMHH és a Médiatanács nem kérheti az újságíróktól a források felfedését, mert nincs rá jogosítványa, és ezért bírságot sem szabhat ki.

A Szól a Rádió című Facebook-csoport közleménye szerint ez nem igaz, ugyanis a médiatörvény szerint az NMHH és a Médiatanács hatóság, a törvény pedig hatóságoknak lehetőséget ad arra, hogy "a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében - kivételesen indokolt esetben - az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót, valamint a vele munkaviszonyban vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyt". A csoport megjegyzi azt is, hogy a törvény szerint 50 millió forint bírságot kaphat, aki megtagadja az adatszolgáltatást.

Cáfolják az NMHH azon állítását is, hogy a sajtótermékre kiszabható bírságok nem önkényesek, mert a Médiatanács bírságot csak a bírósággal együtt érvényesíthet, ráadásul a büntetésnek az arányosság, az egyenlő elbánás és a fokozatosság elvének kell megfelelnie. A csoport szerint erre egyelőre egyedül a Médiatanács és az NMHH sajtóközleménye az egyedüli garancia, ez a törvény szövegéből egyáltalán nem következik.

A Szól a Rádió szerint nem fedi a valóságot az sem, hogy a médiatanács a szakmai szervezetekkel együtt akarja kialakítani a közszolgálati médiát szabályozó kódexet. A csoport szerint ennek tételesen ellentmond a törvény, amely egyértelműen kimondja, hogy a közszolgálati kódexet első alkalommal a Médiatanács határozza meg, a jogszabályban semmilyen előírás sincs arra, hogy a folyamatba a tanácsnak be kell vonnia a szakmai szervezeteket, sőt még csak meg sem kell hallgatnia a Közszolgálati Testületet.