Egy gyanúsított maradt a brutális részletekkel induló szadomazó-nyomozás végére

Vágólapra másolva!
Végül a kezdeti három gyanúsítotthoz képest egy emberrel szemben és nála is csak testi sértés miatt javasolt vádemelést a rendőrség a tavaly januárban leleplezett szadomazó-forgatás ügyében. Egy rendőrségi forrás szerint ez érthetetlen, mert már a lefoglalt videókon is látszottak a brutális kínzások, amelyek alapján ennél súlyosabb gyanúsításokkal is előállhattak volna a nyomozók.
Vágólapra másolva!

Brutális verésekről, kínzásokról számolt be a rendőrség tavaly januárban, miután rábukkantak egy szadomazófilmeket készítő stúdióra Újpesten. A rendőrség szerint nádpálcával és korbáccsal is zajlottak a kínzások, három embert őrizetbe vettek gyanúsítottként, és súlyos testi sértés mellett személyi szabadság megsértése miatt is nyomoztak.

A kezdeti súlyos gyanúsításhoz képest ugyanakkor a rendőrség végül úgy zárta le a nyomozást, hogy egy ember ellen javasolt vádemelést, és őt is csak súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A Budapesti Rendőr-főkapitányság erről csütörtök reggel adott ki egy közleményt, az után, hogy az [origo] kérdést tett fel a nyomozás eredményéről. Azért kerestük meg a BRFK-t, mert nem hivatalos rendőrségi forrásból már korábban értesültünk arról, hogy a kezdetben több ember ellen indult nyomozás végül egyetlenegy és a korábbinál enyhébb cselekményekről szóló gyanúsítással zárult.

A nyomozás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint már a rendőrség által lefoglalt felvételeken is világosan látszott, hogy véresre verték a kikötözött nőket, akiknek több esetben közvetlenül a nemi szervét ütötték a kínzóeszközökkel. Szerinte ezért érthetetlen, hogy miért nem sikerült bizonyítani azt, hogy a testi sértés mellett személyi szabadság megsértése, illetve kényszerítés is történt. A rendőrség válaszából az nem derült ki, hogy hány nővel szembeni bántalmazás miatt javasolnak vádemelést, de forrásunk szerint legalább 12 nő esett áldoztul.

Az ügyet kezdetben az újpesti rendőrkapitányság vizsgálta, de nem sokkal később átkerült egy másik kerületi kapitányságra, így a nyomozást már a XV. kerületi rendőrkapitányság folytatta le. A BRFK nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen indokkal nem folytathatta a nyomozást az újpesti rendőrség. Azt is hiába kértük, hogy beszélhessünk a XV. kerületi rendőrség illetékeseivel, és nem válaszoltak a nyomozás egyéb részleteire vonatkozó kérdéseinkre sem.

Taktikai egység csapott le a forgatásra

Az ügyet egy az újpesti kapitányságra eljuttatott névtelen bejelentés indította el, ebben egy asszony azt állította, hogy szexmentes munkát ígérő álláshirdetésre jelentkezett. A munkanélküli, többgyerekes asszonynak 100-200 ezer forint közötti összeget ígértek, és azt, hogy csak könnyebben, illetve imitálva fogják megütni, neki pedig imitálnia kell a fájdalmat. A stúdióban viszont egy ágyhoz kötözték, összeverték nádpálcával, korbáccsal.

A rendőrség akkor azt közölte, hogy a film producere maga is beszállt a kínzásba, és verte a szereplőit. A csoport lebuktatása után arról is beszámoltak, hogy a felvételeket a készítők az interneten pénzért árulták, de az is előfordult, hogy online élő adásban, meghatározott díj ellenében lehetett nézni a bántalmazást. A rendőrség akkori közlése szerint a stúdióban olyan videókat találtak, amelyeken sokáig tartó, brutális verések voltak rögzítve, összesen hatalmas mennyiségű, 14 terabájtnyi adatot foglalt le.

Mivel a Szilágyi úti, használaton kívüli házban berendezett stúdiót saját biztonsági embereik védték, a helyszínre erős biztosítás mellett a taktikai egység emberei csaptak le, miután két napig figyelték a nyomozók az épületet. A IV. kerületi rendőrkapitányság vezetője, Baranyi József a bevetés után azt nyilatkozta, hogy összesen 14 embert állítottak elő, köztük voltak sértettek és tanúk is. A kerületi rendőrkapitány szerint a személyi szabadság megsértését azzal valósíthatták meg a gyanúsítottak, hogy akaratukon túli dolgokra kényszerítették a sértetteket.

Vizsgálni kell, ki ütött kényszer hatására

Nem világos tehát, hogy mi vezetett ahhoz a nyomozás során, hogy végül a kezdetben közölt brutális részletek ellenére enyhébb gyanúsítással zárult le a vizsgálat. Somfainé Vajda Ágnes ügyvéd általánosságban annyit mondott, hogy ilyen bűncselekményeknél elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy a forgatáson egymást ütlegelő, bántalmazó emberek közül kik azok, akik ezt kényszer vagy fenyegetés hatására tették. Ha például a forgatáson részt vevő szereplők egymást ilyen kényszer vagy fenyegetés hatására ütötték, akkor ők nem büntethetők, vagy ha a fenyegetettség enyhébb fokú volt, akkor a büntetésük enyhíthető - tette hozzá. Az ügyvéd szerint mindegy, milyen szerződést írtak alá a forgatás szereplői, saját testi épségéről, emberi méltóságáról senki nem mondhat le.

Az ügyvéd szerint az is kérdéses, hogy akik jelen voltak - például operatőrként - a forgatáson, azok esetében megállapítható-e, hogy bűnsegédként közreműködtek a bűncselekményekben. "Azt is vizsgálni kell, hogy közülük ki tudhatta, észlelhette, hogy az elkövetők túllépték azt a szintet, amely felett már testi sértésről van szó" - mondta Somfainé Vajda Ágnes, aki szerint orvos szakértőnek kell megállapítania, hogy milyen mértékű sérüléseket okoztak a sértetteknek. A súlyos testi sértésért alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.