Diszkótragédia: a hónap végéig döntenek a jogszabály-módosításról

Vágólapra másolva!
A hónap végéig kell kidolgoznia a tömegrendezvények megtartására alkalmas vendéglátó-ipari egységeket érintő jogszabály-módosítási javaslatot egy négy minisztérium munkatársaiból álló, csütörtökön alakult munkacsoportnak.
Vágólapra másolva!

Január 31-ig kell kidolgoznia a tömegrendezvények megtartására alkalmas vendéglátó-ipari egységeket érintő jogszabály-módosító javaslatot a négy minisztérium munkatársaiból álló, csütörtökön alakult munkacsoportnak - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Az államtitkár az engedélyezési szabályok szigorítását kezdeményező polgármesterek és az országos önkormányzati érdekszövetségek vezetőinek részvételével tartott egyeztető fórum után elmondta: sokkal szigorúbb előzetes kontroll kell a jövőben ahhoz, hogy a nagy tömeget befogadó szórakozóhelyek működhessenek. Elmondása szerint eddig lehetőség volt arra, hogy a hatósági engedélyeket csak később, már a megnyitás után szerezzék be a szórakozóhelyek. Tállai elmondta: növelni kell, illetve a javaslatok értelmében a bevételhez kell igazítani a büntetések összegét, és a szankciónak elrettentő erejűnek kell lennie.

Az önkormányzatok képviselői javaslatot tettek egy koordinációs ellenőrző iroda létrehozására, amely összefogná a fővárosi kerületek szakhatóságait, és irányítaná az ellenőrzéseket. A kabinet január 31. után tárgyal a munkacsoport javaslatáról, és ha nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítást is szükségesnek lát, akkor azt beterjesztik a parlament elé.

Múlt szombat éjszaka a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség hat ember ellen indított eljárást. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.