Előléptették Orbán Viktor egykori testőrét

Vágólapra másolva!
Előléptette, és rendőr dandártábornokká nevezte ki Schmitt Pál államfő Hajdú Jánost, a Terrorelhárítási Központ vezetőjét. Hajdút, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök testőre volt, a kormányfő júniusban nevezte ki az új szervezet létrehozására miniszteri biztosnak. A Terrorelhárítási Központ a miniszterelnök és a köztársasági elnök biztonságáért felel, és terrorelhárítással is foglalkozik majd.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jei hatállyal rendőr dandártábornokká nevezte ki hétfőn Schmitt Pál köztársasági elnök Hajdú Jánost, akit a belügyminiszter még júniusban nevezett ki miniszteri biztosnak a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására. (A Hajdúról készült miniportrénkat itt olvashatja el.)

A Fidesz volt biztonsági igazgatójának kormánybiztosi kinevezése 2010. június 21-től a központ főigazgatójának kinevezéséig, de legfeljebb hat hónapig szól. A Magyar Közlönyben augusztus 19-én megjelent, a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendelet szerint a központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel.

A központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel. A központ végzi a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelmét.

E mellett végrehajtja a terrorcselekmény, a légijármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése és az emberrablás bűncselekmények felderítését és megszakítását, valamint a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személyek elfogását, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítását, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő személyek elfogását; valamint elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét.

A Köztársasági Őrezred az országos rendőrfőkapitány közvetlen irányítása alatt áll - derül ki a rendeletből -, a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmével összefüggő feladatok kivételével ellátja a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét.