Nem megy el Schmitt beiktatására Sólyom

Vágólapra másolva!
A leköszönő köztársasági elnök, Sólyom László csütörtökön az átadás-átvételt követő négyszemközti konzultáción közölte az új államfővel, Schmitt Pállal, hogy nem vesz részt a pénteki beiktatási ünnepségen - írta a Népszabadság pénteki száma.
Vágólapra másolva!

Az átadás-átvételi dokumentumok aláírását követő csütörtöki négyszemközti beszélgetésen a pénteki Népszabadság szerint a pénteken hivatalba lépő új államfő, Schmitt Pál szóba hozta: úgy értesült, hogy elődje nem megy el a Szent György téri ünnepségre. A napilap úgy tudja, ezt Sólyom László leköszönő köztársasági elnök megerősítette.

A Köztársasági Elnöki Hivatalban csütörtökön zárult a Schmitt Pál júniusi parlamenti megválasztásával kezdődött átadás-átvételi folyamat. Sólyom nyilvános beszédében intelmekkel búcsúzott az új államfőtől, akit arra figyelmeztetett "láthatatlan elnökként" mindig mellette fog állni, amikor csak Schmitt "lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni". Schmitt azt mondta, Sólyom magasra tette lécet, de ő "mint bajnok", igyekszik hozzá méltó lenni.

A Népszabadság pénteki száma azt írta: az átadás-átvételi dokumentumok aláírása után Sólyom László átadta utódjának, Schmitt Pálnak a közelmúltban megjelent, Egy elnökség lenyomata című könyvét, amely a leköszönő köztársasági elnök interjúit és az általa fontosnak ítélt megszólalásait tartalmazza.

Az MSZP és az LMP sem veszt részt a beiktatási ünnepségen. A két ellenzéki párt csütörtökön jelentette be, méltatlannak tartják, hogy az új államfő stábja csak a beiktatási ünnepség előtti napon postázta a meghívókat.