Porcelánok és házak voltak a késve megjelent miniszteri vagyonnyilatkozatban

Vágólapra másolva!
Több értékes ingatlana, 170 millió forintos megtakarítása és porcelánjai vannak Martonyi János külügyminiszternek, akinek a 2010-es vagyonbevallása csak a kedd éjféli határidő letelte után, szerdán került nyilvánosságra. A külügyminiszternek tartozása nincs, régi autója mellé négy éve vett egy Audit.
Vágólapra másolva!

A kedd éjféli határidőig nem került fel Martonyi János külügyminiszter vagyonnyilatkozata a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapjára, ahol nyilvánosságra hozzák a kormánytagok vagyonnyilatkozatát. A nem parlamenti képviselő minisztereknek a kormány megalakulásától számított harminc napon belül, tehát kedden éjfélig kellett nyilatkozni vagyoni helyzetükről, Martonyi vagyonbevallása azonban csak szerda reggel került fel a honlapra.

Nagy Anna kormányszóvivő ezt délután újságírói kérdésre azzal magyarázta, hogy a külügyminiszter az elmúlt napokban Washingtonban, majd Bukarestben járt, és amint megérkezett, még az éjszaka megküldte a vagyonnyilatkozatát.

A bevallásból kiderül, hogy a külügyminiszter egy 500 négyzetméteres szadai lakóház felének a tulajdonosa, és szintén felerészben tulajdonosa egy XII. kerületi 150 négyzetméteres lakásnak. Szintén az övé egy üdülő a Balaton északi partján, Aszófőn és egy 150 négyzetméteres ház a Dunakanyarban található Zebegényben. A vagyonbevallása alapján 14 éves Opel Astrája mellé négy éve vett egy A6-os Audit. Martonyi értékes gyűjteményként szőnyegeket, bútorokat, porcelánokat és ezüstöt jelölt meg, amelyeket vásárolt, illetve örökölt.

A külügyminiszternek tartozása egyáltalán nincs, rendelkezik viszont 80 millió forint értékű részvénnyel, 40 millió forint értékű befektetési jeggyel és takarékbetétben is tart 50 millió forintot. Ezen kívül részvényes egy biztosító cégben, és továbbra is tanít a Szegedi Tudományegyetemen, amelyért valamivel több mint 200 ezer forintot kap havonta.

A határidőn belül Pintér Sándor belügyminiszter vagyonbevallása került fel utoljára az esti órákban, a többi kormánytag és államtitkár vagyonbevallásáról itt olvashat.