Megfogható dolgokat ajánlhat Orbán a kétharmadért

Vágólapra másolva!
Már a második választási forduló előtt kiderülhetnek részletek a kormányprogramról, illetve arról is, kik lesznek az új kormány tagjai - mondta [origo]-nak a Fidesz egyik vezető politikusa, aki szerint a vasárnapi győzelem után az emberek is azt várják, hogy eláruljanak néhány konkrét elképzelést. A párt célja egyértelműen a kétharmados többség megszerzése, erre pedig a vasárnapi adatok szerint esélye is van a pártnak. A Fidesz következő hetekben valószínűleg arról fog beszélni, miért van szüksége kétharmados parlamenti többségre.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a két választási forduló között egyértelműen a kétharmados győzelem megszerzésre fog rámenni - mondta az [origo]-nak a párt több vezető politikusa, akik arra hivatkozva kérték nevük elhallgatást, hogy nem a kampánystáb tagjai, így a stratégia kidolgozásában sem vesznek részt.

A párt a vasárnapi szavazáson a listás szavaztok 52,7 százalékát szerezte meg. A 176 egyéni válaszkörzetből 119-ben már az első fordulóban mandátumot szereztek jelöltjei. Az Országos Választási Bizottság (OVB) számítási szerint ezek alapján a Fidesz eddig 206 mandátumot szerzett. A kétharmados győzelemhez arra lenne szüksége, hogy az 57 még nyitva maradt körzetből 52-ben győzzenek a jelöltjei. Erre pedig van esélye, vasárnap ugyanis a nyitva maradt körzetek közül 56-ban a párt jelöltjei kapták a legtöbb voksot.

A Fidesz parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja az [origo]-nak azt mondta: a következő két hétben a pártnak nyilván meg kell indokolnia, hogy miért van szüksége a kétharmados parlamenti többségre. Forrásunk szerint ez abban fog megnyilvánulni, hogy több olyan témát, ügyet vetnek fel, amelyhez kétharmados parlamenti többséggel lehet csak hozzányúlni. Vagyis várhatóan többször szóba kerülhet a következő hetekben a kisebb parlament kérdése, valamint az önkormányzati képviselők számának felére csökkentése.

Több forrásunk is azt mondta: alapvetően nem fog változni a párt kampánystratégiája. Továbbra sem reklámkampányt fognak folytatni, hanem az első forduló előtti hetekhez hasonlóan az egyes körzetekben folytatnak majd személyes kampányt. Az első forduló előtt ez abban nyilvánult meg, hogy a párt vezető politikusai úgy látogatták meg az egyes körzeteket, hogy azokat nem minden alkalommal hirdették meg nyilvánosan. Különösen érezhető volt ez Orbán esetében, aki ráadásul kerülte az olyan helyzeteket, ahol vitára kényszerült volna, vagy ahol kemény újságírói kérdésekkel kellett volna szembenéznie (erről itt olvashat részletesen.)

"Bár Orbán nagy túrákra képes a két forduló között, nem valószínű, hogy végiglátogatja az összes olyan körzetet, ahol még nyitott a verseny" - fogalmazott egyik forrásunk, aki szerint azonban nagy energiát fordítanak majd a nyitott körzetek megszerzésére. Orbán 2002-ben is több nyitott körzetet látogatott végig a második forduló előtt, ezt követően jelentősen sikerült lefaragnia a Fidesznek a hátrányából, a választásokat azonban elvesztette a párt. A Fidesz a nyitott körzetek nagy részét valószínűleg most is felkeresi majd, ezeket várhatóan felosztják a párt vezető politikusai között. Valahova Orbán látogat, más körzetekbe Navracsics Tibort, Kósa Lajost, Schmitt Pált küldheti a párt.

Bár vasárnap este a Vörösmarty téri irodaházban - ahol a párt eredményváró központja volt - ülésezett a párt elnöksége, a kampány folytatására vonatkozó döntéseket egyelőre nem hoztak. Martonyi János - aki Orbán korábbi bejelentése szerint a következő Fidesz-kormány külügyminisztere lesz - az [origo]-nak azt mondta: abban maradtak, hogy minden, a kampánnyal kapcsolatos fontos döntést a keddi elnökségi ülésen fognak meghozni. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke ehhez annyit tett hozzá, hogy vasárnap sem a lehetséges kormánynévsor, sem a várható kormányprogram nem került szóba.

Forrásaink szerint a következő két hétben azonban már kiderülhetnek részletek a kormányprogramról, illetve arról is, kik lesznek az új kormány tagjai. "A Fidesz valószínűleg már a második forduló előtt elkezd úgy viselkedni, mint egy kormányzó párt" - fogalmazott egyik forrásunk. Szerinte az emberek már el is várják, hogy eláruljanak "néhány konkrét elképzelést, néhány megfogható dolgot", amelyek a kormányprogram részei lehetnek. Forrásunk azonban hozzátette: minden kártyáját nem teríti ki a Fidesz, hiszen többször jelezték, hogy csak azután tudnak konkrétumokat mondani, ha az átadás-átvétel után megismerték az összes gazdasági adatot. A kormánynévsorról a párt egyik vezető politikusa azt mondta: a második forduló előtt több név is kiderülhet, a teljes névsort azonban befolyásolja, hogy lesz-e kétharmados többsége-e a pártnak, a vagy sem.

A párt egy másik vezető politikusa ezzel szemben azt mondta: nem hiszi, hogy Orbán több konkrétumot árulna el a kormányprogramtól, illetve a kormánynévsorról, mint az első választási forduló előtt. Arról, hogy Orbán milyen konkrétumkról beszélt a vasárnapi fordulő előtt, itt olvashat.