Idén 8 milliárd forint értékű illegális árut foglaltak le a pénzügyőrök

Vágólapra másolva!
Összesen több mint 8 milliárd forint értékben foglaltak le a pénzügyőrök 2010-ben különböző illegális árukat. Akcióik során 69 millió szál csempészett cigarettát, illetve 171 kilogramm kábítószert gyűjtöttek be.
Vágólapra másolva!

Több mint 8 milliárd forint értékben foglaltak le különböző illegális vagy illegális módszerekkel behozott árukat a pénzügyőrök az idén, eddig. A felderítésekről és lefoglalásokról Béndek József beszélt csütörtökön.

A vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka szerint az elmúlt évihez képest egy százalékkal sikerült csökkenteniük a fokozott ellenőrzésekkel a feketepiaci dohánytermékek arányát. Novemberig összesen 69 millió szál csempészett cigarettát foglaltak le. Drogügyben pedig 67 akcióban 171 kilogramm kábítószert foglaltak le, ebből a legtöbb heroin és marihuána volt.

A pénzügyőrök feladatköre az idén kibővült a színesfém-kereskedelem ellenőrzésével, illetve az ehhez kapcsolódó engedélyek kiadásával. Ezzel kapcsolatban több mint 300 millió forint bírságot szabtak ki, ugyanakkor csupán másfél milliót sikerült behajtaniuk.

A parancsnok beszámolója szerint a határokon lényeges változás nem történt 2010-ben. Ugyanakkor az ukrán határszakaszon - valószínűleg a benzin-turizmusnak köszönhetően - 18 százalékkal nőtt a forgalom, míg a horvát részen 6 százalékos visszaesést tapasztaltak. Ezt a csökkenést az idézhette elő, hogy az idén kevesebben mentek nyaralni a horvát tengerpartra.

A pénzügyőrök folyamatosan ellenőrizték 2010-ben a külföldi, nem uniós rendszámmal közlekedő autósokat is. Összesen 339 ilyen kocsit találtak. Ezeknél a járműveknél általában az a probléma, hogy tulajdonosuk nem fizeti meg a vámot. Emiatt összesen több mint 256 millió forint büntetést szabtak ki, ebből 182 milliót be is fizettek az érintettek.