Hízik a jég a Balatonon, de még veszélyes sportolni rajta

Vágólapra másolva!
A hideg idő miatt egyre vastagabb a jég a Balatonon, de a vízi rendészet óvatosságra int mindenkit, a jég egyelőre nem alkalmas a biztonságos sportolásra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt hízik a jég a Balatonon. Balatonföldvárnál már 9 centiméter vastag a jég, de Balatonfürednél még csak 2,5 centiméter. A jég minősége is különböző az egyes partszakaszokon.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László arra kér mindenkit, hogy aki a jégre merészkedik, tájékozódjon a helyi viszonyokról, mert a korábbi szeles idő és a jégtorlódások miatt a tó jege nem mindenütt egyforma. A déli part sekélyebb vizén egyébként sokan rámerészkednek a foltokban kialakult tükörjégre. A szakemberek a legalább 10 centiméter vastag jeget tartják biztonságosnak a téli sportokhoz.

A balatoni komp Szántód és Tihany között szerdán még közlekedett, az időjárástól függ, hogy mikor kell leállítani a tavon kialakuló jég miatt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban marad a hideg idő, így a hétvégén már elég vastag lehet a jég a sportoláshoz.