Gyurcsány Ferencet említi egy WikiLeaksre került azerbajdzsáni üzenet

nabucco csúcs budapest parlamenet felsőházi terem gyurcsány ferenc ilham aliyev
Vágólapra másolva!
A Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos magyar aggodalmakról valamint Gyurcsány Ferenc és az azerbajdzsáni energetikai miniszter találkozójáról is szó esett egy a bakui politikus és az ország amerikai nagykövete közötti megbeszélésen - derült ki egy 2007-es titkos dioplomáciai iratból, amelyet a WikiLeaks tett közzé honlapján. A dokumentumról a brit Guardian számolt be internetes oldalán. 
Vágólapra másolva!

Egy Gyurcsány Ferenccel tervezett találkozóról, illetve a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos magyar aggodalmakról is beszámolt egyik megbeszélésén az azerbajdzsáni amerikai nagykövet az ország energetikai miniszterének - írja a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok alapján a brit Guardian. A kaukázusi ország gázszállításának jövőjéről tartott egyeztetésen az irat szerint azzal kapcsolatban került szóba a magyar miniszterelnök a két politikus között, hogy Gyurcsány Ferenc állítólag aggódott amiatt, hogy Azerbajdzsán képes lesz-e biztosítani a szükséges mennyiségű földgázt a Nabucco-projekt elindításához.

A 2007. április 27-i üzenetből kiderül, hogy a bakui nagykövet, Anne E. Derse április 18-i találkozójukon arra hívta fel az energiaügyi miniszter, Natiq Alijev figyelmét, hogy a kaukázusi ország akár el is veszítheti a lehetséges európai földgázmegrendeléseket, ha nem biztosítja a megrendelőket arról, hogy képes a megrendelt gázszállítmányok célba juttatására, szeretette volna továbbá minderről megtudni az azeri kormány álláspontját. A nagykövet arról is tájékoztatta a minisztert, hogy két nappal később, április 20-án az egyik magas rangú amerikai diplomata Budapesten találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hogy többek között a Nabucco gázvezetékről tárgyaljanak.

Az energiaügyi miniszter az irat szerint azzal válaszolt az amerikai nagykövet felvetéseire, hogy a bakui kormány készen áll az európai piacokkal való együttműködésre, de az országban gázkitermelést végző brit BP nélkül nem tudják a kérdéses mennyiséget rendelkezésre bocsátani. A miniszter szerint ezért az azeri gáztermelés jövőbeli mennyiségére vonatkozó nyilvános bejelentést a BP-nek és az azeri kormánynak közösen kell megtennie.