A magyar alkotmányozásról érdeklődik az Európa Tanács főtitkára

Vágólapra másolva!
Magyarországi civil szervezetek figyelemfelhívó levelének hatására levélben tájékoztatást kért az Európa Tanács főtitkára Martonyi János külüögyminisztertől a jövőre esedékes alkotmányozásról. A főtitkár az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítását is átgondolásra ajánlja.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács főtitkára tájékoztatást kért a magyar kormánytól az alkotmányozás folyamatáról - tudatta pénteki közleményében a Transparency International Magyarország.

Thorbjorn Jagland, az európa Tanács főtitkára Martonyi János külügyminiszterhez írt levelében "arra bátorította a kormányt, hogy az új alkotmány megalkotásakor támaszkodjon a Velencei Bizottság szakértelmére. Az Európa Tanács főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is" - áll a civil szervezet közleményében.

A Transparency International Magyarország az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel, a K-Monitor Közpénzfigyelő Irodával, a Magyar Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen az Alkotmánybíróság jogkörét csorbító alkotmánymódosítás miatt néhány hete levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához és a Velencei Bizottság állásfoglalását kérte. (Az 1990-ben alapított bizottság az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben illetékes tanácsadó szervezete.)

A jogvédők levelükben jelezték: tisztában vannak azzal, hogy magánszemélyek vagy civil szervezetek nem fordulhatnak közvetlenül a Velencei Bizottsághoz, hogy véleményt kérjenek, mégis fontosnak tartották, hogy felhívják a főtitkár figyelmét az alkotmánymódosításra és az ő tisztét tartják a legmegfelelőbb fórumnak a testület véleményének kikérésére. A levél írói szerint ugyanis ez kulcsfontosságú lehet az Alkotmánybíróság, illetve szélesebb értelemben az alkotmányosság és a jogállam védelme szempontjából Magyarországon.

Az Európa Tanács 1949-ben alapított kormányközi szervezet, ma 47 ország a tagja. Fő célkitűzései az emberi jogok, a pluralista demokrácia és a jogállamiság védelme. Egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezménye, melynek keretében működik a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága.