Elbuktak a szavazáson a közmédiumok vezérigazgató-jelöltjei

Vágólapra másolva!
Nem sikerült új vezérigazgatót választani a közszolgálati médiumok élére, miután egyetlen jelölt sem kapott kétharmados többséget a pénteki szavazáson. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának többek között az MTV, a Magyar Rádió és az MTI élére is új vezetőt kellett volna választania, a médiatanács által kiválasztott jelöltek közül azonban egy sem aratott osztatlan sikert. A tanács hamarosan új jelölteket állít, akik már egyszerű többséggel is vezérigazgatóvá válhatnak.
Vágólapra másolva!

Eredménytelenül zárult a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának pénteki ülésén - közölte Balogh László, a kuratórium elnöke. A jelöltek egyike sem kapta meg a titkos szavazás során a kétharmados többséget, így egyelőre sem a Magyar Televíziónak, sem a Magyar Rádiónak nincs új elnöke.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma minden közmédium esetében 2 jelöltből választ, a jelölteket a médiatanács választja ki, mielőtt a kuratórium elé kerülnek. A korábbi Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő médiatanácsnak jelenleg csupa Fidesz által delegált tagja van, a testületet a fideszes Szalai Annamária vezeti.

A törvény szerint az első szavazási körben a Közszolgálati Közalapítvány tagjainak kétharmados többségével lehet megválasztani a vezérigazgatókat. Ha a kuratórium nem tud választani, akkor új jelölési eljárást kell lefolytatni; az új jelölés során a médiatanács közszolgálati részvénytársaságonként két új jelöltre tesz javaslatot.

Az MTI információi szerint a jelölés második köre jövő héten, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának csütörtöki ülésén esedékes abban az esetben, ha a médiatanács addigra új jelölteket talál. Az új jelölést követő szavazás során a kuratórium már egyszerű többséggel is megválaszthatja a vezérigazgatókat.

A Népszabadság internetes kiadása szerint a pénteki jelöltek azért buktak el, mert a Fidesznek csak egyszerű feles többsége van a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumában, és a jelölteket egy ellenzéki kurátor sem támogatta. Az újabb fordulóban azonban már elég lesz a fideszes kurátorok szavazata is a vezetők megválasztásához. A lap szerint a pénteki jelölt-lista még annak tudatában készült, hogy kevés az esély a jelöltek magválasztására, amit igazolni látszik, hogy a sajtóban eddig legesélyesebbnek tartottak közül alig néhányan lettek jelöltek első körben.

"Magas közszolgálati elkötelezettség"

A pénteki szavazáson a médiatanács a Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját jelölte. A Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét vagy Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét szánták, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmes producert jelölték. Az MTI élére Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségének vezetőjét és Wéber Ferencet, Sólyom László köztársasági elnök sajtófőnökét jelölte a médiatanács.

Balogh László közölte: a nyolc jelölt közül ötöt személyesen hallgatott meg a kuratórium, a többi három egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ülésen. A kuratórium előtt Kálomista Gábor, Klein Judit és Belénessy Csaba nem jelent meg.

"A meghallgatott öt jelölt nagyon magas közszolgálati elkötelezettségről tett tanúbizonyságot, de a szükséges hat szavazatot a nyolcból egyik jelölt sem kapta meg" - fogalmazott az elnök. Kránitz László, a testület MSZP-s delegáltja ugyanakkor az MTI-nek úgy fogalmazott: a jelöltek öt perces bemutatkozási lehetőséget kaptak, de hosszú távú stratégiai elképzelésekről nem beszéltek a közmédiumokat illetően.