Indokoltnak tartja az Orbán-kormány a 12 milliós bakui repülőutat

Vágólapra másolva!
Bérelt repülőgéppel utazott Orbán Viktor Bakuba, az új gázvezetékről szóló tárgyalásokra. Az MSZP szerint arcátlanság, hogy erre költöttek 12 millió forintot, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint azonban a delegáció nem tudott volna máshogy eljutni a keddi tárgyalásra. A 14 fős bérelt gépen nyolc újságíró is utazott.
Vágólapra másolva!

Drágának tartja az MSZP, hogy az Orbán-kormány 12 millió forintért bérelt géppel utazott el a bakui útra a héten. Orbán Viktor kormányfő kedden írta alá Ilham Alijev azerbajdzsáni, Traian Basescu román és Mihail Szaakasvili grúz elnökkel együtt az úgynevezett Bakui Nyilatkozatot, amely egy új gázvezetékről, illetve az országok energiastratégiai együttműködéséről szól (erről részletesen itt olvashat).

Az MSZP szerdai közleménye szerint a kormány bort iszik és vizet prédikál, mert "drága bútorokat vesznek, autókat bérelnek, semmi se drága, ha nekik van szükségük rá", miközben azt hangoztatják, hogy olcsóbb államot akarnak megvalósítani.

A magyar kormánydelegáció bakui utazásának módja indokolt és költségkímélő volt - reagált a szocialista párt közleményére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. Szerinte azért kellett gépet bérelni, mert Orbán Viktor hétfő délután a parlamentben napirend előtti beszédet mondott, majd a finn miniszterelnökkel tárgyalt, és este még az illetékes parlamenti bizottságot tájékoztatta a csütörtöki uniós csúcs kérdéseiről, ezért semmilyen más módon nem tudtak volna elutazni.

Havasi hozzátette, a kormányfőn kívül Varga Mihály államtitkár, Szijjártó Péter szóvivő és Gottfried Péter külgazdasági főtanácsadó alkotta a delegációt, de velük tartott 8 magyar újságíró is. A lehető legkisebb, 14 fős gép bérlése kevesebb mint 13 millió forintba került, ez volt a bekért ajánlatok közül a legolcsóbb a kormányfő sajtóosztálya szerint.