Több helyen loptak ajánlószelvényeket Budapesten

Vágólapra másolva!
A Józsefvárosban és Csepelen több helyen postaládákat törtek fel, és ajánlószelvényeket vittek el előlük. A X. kerületben egy postástól loptak el hatszáz kopogtatócédulát.
Vágólapra másolva!

Több józsefvárosi társasházban is postaládákat törtek fel ajánlószelvényekért - közölte a VIII. kerület jegyzője, Xantus Judit. A jegyző szerint a Diószegi Sámuel és a Kőris utcából kaptak eddig jelzéseket, egyelőre nem tudni, hány szelvényt vittek el. Csepelen is több helyen postaládákat feszítettek fel, hogy ellopják az ajánlószelvényeket - közölte a BRFK. A rendőrség szerint a főváros más kerületeiből is érkeztek hasonló jelzések, azt azonban nem részletezték, hogy melyek ezek a kerületek. A X. kerületben kedden hatszáz ajánlószelvényt és értesítőt loptak el egy postástól. A postás biciklijével együtt vitték el a táskáját, és benne a cédulákat.

Az ellopott ajánlószelvényekkel azért könnyű visszaélni, mert a választási irodáktól kapott borítékban nemcsak az ajánlószelvényeket, hanem az értesítőt is postázzák, ez utóbbin pedig szerepelnek a választó személyes adatai is.

Akitől az ajánlószelvényt ellopják, egy alkalommal újat kérhet a helyi jegyzőtől. Abban az esetben azonban, ha az ellopott ajánlást is felhasználják a jelöltajánlásnál, akkor - hiába a választópolgár akaratát tükröző "valódi" ajánlás - az ellenőrzőrendszer jelzi, hogy egy választópolgár nevével két ajánlás érkezett, és így mindkét ajánlást érvénytelenítik.