Eltökélt Orbán hallgatta meg az LMP-sek panaszait

Vágólapra másolva!
Magabiztos és megingathatatlan - így írták le az [origo]-nak nyilatkozó LMP-sek Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerdán ellátogatott a párt frakcióülésére. Az [origo] úgy tudja, az LMP-sek mellett Orbán is kereste a találkozó lehetőségét. A megbeszélésen kiderült, hogy vannak ellentétek a kormányfő és az LMP elképzelései között, mégis az LMP az első olyan ellenzéki párt, amelynek látványos gesztust tett Orbán.
Vágólapra másolva!

Több mint másfél órásra nyúlt az eredetileg 40-50 percesre tervezett szerdai LMP-frakcióülés, melyen a párt meghívására részt vett Orbán Viktor miniszterelnök - mondta az [origo]-nak az ülés után Jávor Benedek LMP-s képviselő. Jávor szerint az ülés azért tartott sokáig, mert Orbán beszédet tartott, amelyben vázolta a kormány filozófiáját. Az LMP-s politikus szerint a miniszterelnök a frakcióülésen végig felszabadult volt, élvezte a helyzetet, és amikor vitás ügyek kerültek elő, akkor sem veszítette el a magabiztosságát.

Az [origo]-nak az ülés után egy neve elhallgatását kérő LMP-s politikus azt mondta: láthatóan nagyon erős vízió van Orbán fejében az országról, amit nem lehet megingatni, ennek ellenére se legyőzni, se meggyőzni nem akarta az LMP-t. Az LMP-s képviselő szerint Orbán Viktor beszédében többször is utalt arra, hogy kereszténydemokrata alapokon áll, párszor idézte Hamvas Béla írót, és egy félmondatban történelmi párhuzamot vont a kommunisták és a fasiszták között.

Nem maradt ideje az egyeztetésre

A Fidesz és a KDNP főlényes győzelmét hozó áprilisi országgyűlési választás után a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok csak kivételes esetekben vették figyelembe a három ellenzéki párt véleményét. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már az új parlament megalakulása előtt jelezte: a kormánypártok élni kívánnak a kétharmados többség adta lehetőségeikkel. A LMP-frakcióval történt szerdai találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte, hogy a törvényhozási rohamtempó miatt nem volt elég idő a parlamenti egyeztetésre. Az LMP-frakcióval való szerdai találkozó volt az első alkalom, hogy a kormányfő elment egy ellenzéki párt frakcióülésére, igaz, Orbán korábban fogadta Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét is, mielőtt a parlament szavazott volna az államfőjelöltekről.

Korábban a miniszterelnök többször bírálta az ellenzéket, különösen az MSZP-t és a Jobbikot. A LMP-frakcióval való szerdai egyeztetés után Orbán Viktor azt mondta, a parlamentben csak egyetlen olyan párt van, amely az elmúlt nyolc évet védi, csak az MSZP nem akarja a változást. A miniszterelnök a Jobbikot elsősorban a Magyar Gárda mozgalom miatt bírálta. A június 9-i honvédségi állományülésen úgy fogalmazott, a törvényes rend helyreállítása és védelme kizárólag állami feladat. semmilyen magánkezdeményezésre, gárdára nincs szükség, ha van erős és hatékony honvédsége, rendőrsége az országnak.

Mit keresett Orbán az LMP-nél?

Az LMP - két képviselője kivételével - megszavazta ugyan a kettős állampolgárságról szóló törvényt, viszont tartózkodott, amikor a parlament a Trianon-emléknapról szavazott. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője élesen bírálta az Orbán Viktor miniszterelnök által június 8-án ismertetett, 29 pontos gazdasági akciótervet, azt állítva, hogy a kormány a szegényebb társadalmi rétegekre nincs tekintettel, csak a középrétegeknek kedvez. Az LMP erősen bírálta a kormánypártok jelölési gyakorlatát, így törvénymódosító javaslattal próbálták megakadályozni, hogy Domokos László fideszes képviselőt nevezzék ki az Állami Számvevőszék élére. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese "vérlázítónak" nevezte a Fidesz médiacsomagját, az ellenzéki párt frakciója pedig sárga lapot mutatva a kormánypártoknak kivonult az ülésteremből, amikor a parlament az önkormányzati választási törvényről szavazott.

A szerdai frakcióülés előtt a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor az emberek által az országgyűlési választáson megalapított nemzeti együttműködés rendszerének sikeres felépítése érdekében fogadta el a meghívást, Schiffer pedig azt mondta: kölcsönös az érdeklődés, az elmúlt hetekben a miniszterelnökségről is jelezték, hogy szívesen egyeztetnének az LMP-vel. Schiffer szerint nem is volt formális megkeresés, hanem a folyóson, a parlamenti bizottságokban "voltak beszélgetések" a miniszterelnökségen dolgozó kormánypolitikusokkal, akik jelezték, nyitottak egy ilyen jellegű egyeztetésre. Orbán a sajtótájékoztatóján azt mondta: néhány héttel ezelőtt kapta a megkeresést, és hangsúlyozta, hogy nem az LMP volt az egyedüli frakció, amelyik érdeklődött.

Nem akar lassítani Orbán

A frakcióülés után külön helyszínen tartott sajtótájékoztatót Orbán és az LMP két politikusa: Jávor és Schiffer András frakcióvezető. Orbán azt mondta, arról beszélt az LMP-frakciónak, hogy lehet más Magyarország, és a választópolgárok 80 százaléka a változásra szavazott, azaz szerinte az LMP-re szavazók is a változásra szavaztak. A frakcióülésen Orbán szerint az LMP legfőbb kérése az volt, hogy a törvényhozás menete legyen lassabb, tartalmasabb, és legyen több egyeztetés a parlamenti pártok között. A Fidesz elnöke erre azt válaszolta, hogy július 19-ig nem fog lelassulni a törvényhozás, mert "a gazdaság rendkívüli helyzetben van, ezért a lassítás nem lenne felelős magatartás". Orbán azt mondta: vannak ízlésbeli különbségek az LMP és a Fidesz között, mint ahogy vannak tartalmi különbségek is, de ő arra kérte az LMP-t, hogy támogassák a változást.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Schiffer még szerda reggel azt mondta az [origo]-nak, hogy az LMP-frakció kíváncsi a kormányfő motivációira is, elsősorban arra, hogy miért akarja kitenni a közintézmények falaira a nyilatkozatát. Orbán a frakcióülés után újságírói kérdésre azt mondta a nyilatkozatról: ő nagyon fontosnak tartja, hogy a nyilatkozat ott legyen a közintézmények falán, mert szerinte egyértelműen jelezni kell a közszolgáknak, hogy változás van, az elmúlt nyolc évet nem lehet folytatni, "nincs lopás", és ügyfélbarátnak kell lenni, ki kell szolgálni az embereket. Ugyanakkor Orbán szerint méltányosak voltak a kormánytól független intézményekkel, hiszen nem tették, nem is tehetik számukra kötelezővé a nyilatkozat kifüggesztését. Orbán megjegyezte, hogy szívesebben tetette volna ki az alkotmány preambulumát, de a jelenlegi alkotmánynak nincs olyanja.

Megdöbbentette az LMP-seket a tavaszra ígért alkotmány

Schiffer a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az LMP ellenzi a nyilatkozat kifüggesztését, a párt nagyon fontosnak tartotta volna, hogy a nyilatkozat kifüggesztéséről szóló kormányhatározat előtt, illetve már a nyilatkozat megfogalmazása előtt egyeztessen a Fidesz a parlamenti pártokkal, és mivel ez elmaradt, szerinte az csak egy, a Fidesz-KDNP által megszavazott politikai nyilatkozat.

Schiffer szerint a frakcióülésen a fő ellentét Orbán és az LMP között az volt, hogy a párt szeretné megőrizni az 1989 utáni rendszer és az alkotmány vívmányait, míg a Fidesz - amelynek Orbán kormányfőként is az elnöke - mélyrehatóbb változásokat akar. Schiffer szerint nem a papír a lényeg, hanem az a szellemiség, amit ez az alkotmány sugall, továbbá a független intézmények függetlenségének megőrzése, a parlamenti egyeztetés a pártok között, a fékek és ellensúlyok tiszteletben tartása. Schiffer és Jávor is azt mondta: megdöbbentette őket, hogy Orbán már tavaszra új alkotmányt akar, attól tartanak, hogy így nehéz lesz egyeztetni az alkotmányról. Megerősítették, hogy Orbán azt ígérte: ősszel, az önkormányzati választások után visszavesznek a törvényhozás tempójából.

Az LMP frakcióvezetője az ülés örömteli pillanatának nevezte, hogy Orbán határozottan kijelentette: nem gondolkodik félprezidenciális rendszer kialakításán. Az [origo] kérdésére, hogy mit gondolnak a köztársasági elnök vagy az Állami Számvevőszék elnökének jelöléséről, Schiffer azt válaszolta: a Fideszt gyarmatosító gondolkodás jellemzi, ez a legfőbb ellentét közöttük, és az LMP szerint teret kéne hagyni arra, hogy ne csak a kormánypárt klientúrájából jelöljenek.