Kifüggesztik a segéllyel visszaélők névsorát Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Kitette honlapjára a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a névsorát, akik visszaélnek a segélyekkel. Mintegy 340 ember szerepel a listán - köztük van, aki igényelt, de nem ette meg ingyen ebédjét, és olyan is, akinek felajánlottak közmunkát, de azt visszautasította.
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhely önkormányzata honlapján nyilvánosságra hozza mindazok nevét, akik rászorulónak vallva magukat segélyt vagy támogatást igényeltek a várostól, de visszaéltek azzal - közölte az önkormányzat. Akik nem vették át a megítélt támogatást, vagy visszautasították a felkínált munkát, több valóban rászorulót kiszorítottak a támogatási rendszerből az önkormányzat szerint.

"A nyilvánosság erejével szeretnénk fellépni azokkal szemben, akik a város és az ország adófizetői közösségének támogatásával visszaélnek. A szociális segély nem keresetkiegészítés, nem opcionálisan választható pézforrás, hanem a ténylegesen rászorulók - sok esetben egyetlen - lehetősége helyzetük javítására" - fogalmazott Lázár János polgáérmester az önkormányzati közlemény szerint.

A mintegy 340 nevet tartalmazó listán csaknem 140 olyan igénylő van, akinek a város ingyenes étkeztetést ítélt meg, de nem ment el az ételért, vagy még az ebédjegyet sem vette át. Egy hónapban ők is fejenként 12 200 forintba kerültek a városnak. Több olyan ember is van, aki tartós élelmiszer csomagot kért, de végül nem vette át a 4000 forintot érő csomagot.

A legtöbb, az önkormányzat közleménye által visszaélésnek nevezett eset azonban a munka visszautasításáról szólt. A magukat tartósan munkanélkülinek és rászorulónak vallók részére az önkormányzat a közcélú foglalkoztatásban munkát, vagyis közmunkát ajánlott - a törvény szerint a közmunkában részt vevők minimálbért kapnak, míg a nem dolgozók csak 28 800 forintot kapnak havonta, rendelkezésre állási támogatás címén.

Hódmezővásárhelyen a lista szerint 82 igénylő meg sem jelent a kiközvetítésen, 66 fő nem vállalta el a munkát, míg 22 esetben ittasság, vagy egyéb magatartásbeli ok miatt megszüntették a munkaviszonyt. A közlemény szerint a város évente félmilliárd forintot fordít a rászorulók támogatására, és több millió forint értékben biztosít természetbeni juttatásokat.