Fontos döntéseket hagyott az utolsó napokra a parlament

Vágólapra másolva!
A jobbikos Novák Előd bocsánatkérésével kezdődik a parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó munkahete. Három plenáris ülés és egy bizottsági nap szerepel a tervekben, majd péntektől nyári szünetre megy az országgyűlés. Az utolsó, csütörtöki ülésnapra maradnak a határozathozatalok, többek közt az alkotmány két módosítása, a médiafelügyelet átalakítása, az új házelnök és két alkotmánybíró megválasztása is.
Vágólapra másolva!

Négynapos munkahéttel zárja az országgyűlés a nyári rendkívüli ülésszakot: hétfőn, szerdán és csütörtökön plenáris ülés lesz, kedden bizottsági napot tartanak a képviselők. Hétfőn napirend előtt egy percben szólalhat fel Novák Előd jobbikos képviselő, hogy bocsánatot kérjen azért, amiért a múlt heti ülésen, a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról szóló szavazáson azt kiabálta be: "Lógjon!" A Fidesz azt követelte, hogy Novák mondjon le képviselői mandátumáról, ő viszont azzal védekezett, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", a közbeszólás pedig "humoros és kétértelmű volt". Az ügy a nyilvános bocsánatkéréssel lezárulhat.

Hétfőn a parlament a még napirenden maradt törvényjavaslatok vitáit folytatja le. Kedden nem lesz plenáris ülés, csak a bizottságok üléseznek, szerdán két új törvény általános vitája kezdődik meg: a média és a sajtó tartalmi szabályozásáról szóló tervezet, illetve az egészségügyi és szociális tárgyú törvényeket módosító salátatörvény elfogadása már az őszi ülésszakra marad, de a vitát még nyáron lefolytatják róla. Ezekhez a javaslatokhoz augusztus végéig lehet módosító indítványokat benyújtani.

Rohamtempóban, hétfőn tárgyalja meg az országgyűlés a közjogi méltóságok - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökeinek tiszteletdíjáról szóló törvénymódosítást. A javaslat szerint a volt köztársasági elnökök költségtérítést kaphatnának, és a költségvetésből támogatnák a közéleti tevékenységüket (a javaslatról részletesen itt olvashat).

Az utolsó munkanap

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az ülés. A képviselők az utolsó nyári ülésnapon választanak majd új házelnököt (a Fidesz Kövér Lászlót jelöli a posztra) , két új alkotmánybírót (a Fidesz jelöltjei Bihari Mihály és Stumpf István), az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait és a Független Rendészeti Panasztestület egy tagját. Ezen a napon lesz egyebek mellett a médiafelügyeletről szóló törvény és a gazdasági törvénycsomag zárószavazása is.

Az utolsó nyári ülésnapon két alkotmánymódosításról is döntenek: a fideszes Lázár János és Kocsis Máté az alaptörvényben rögzítené, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben.

Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter alkotmányt módosító előterjesztése két ponton változatná az alaptörvényt. Kimondanák, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó, törvény által meghatározott ügyben a jövőben bírósági titkár is eljárhat, illetve lehetővé tennék, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás.