Erejét megmutatva vágna neki az alkotmányozásnak a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz egy negyvenöt tagú bizottságot hozna létre az új alkotmány előkészítésére. A javaslat szerint a testületnek kétszer annyi kormánypárti tagja lenne, mint ahány ellenzéki. A bizottságnak 2011. június 30-ig kell tető alá hoznia az új alkotmány alapelveiről szóló tervezetet.
Vágólapra másolva!

Eseti bizottság létrehozását javasolja a Fidesz az új alkotmány kidolgozására - derül ki az országgyűlés honlapján elérhető országgyűlési határozati javaslatból. Az alkotmányelőkészítő eseti bizottság néven felállítandó testület feladata lenne áttekinteni, hogy a hatályos alkotmány megfelelően biztosítja-e az emberi és állampolgári jogok érvényesülését, valamint a bizottságnak kellene lefektetnie az új alkotmány alapelveit - egy országgyűlési határozati javaslat formájában - 2011. június 30-ig.

A határozati javaslat indoklása szerint "időszerű a hatályos alkotmány - az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján történő - teljes körű felülvizsgálata és az új alkotmány megalkotása, amely maradéktalanul megfelel a XXI . századi polgári demokráciával szemben támasztott elvárásoknak". A javaslatot a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János, valamint a szintén fideszes Balsai István nyújtotta be.

Az eseti bizottságnak 45 országgyűlési képviselő lenne a tagja a javaslat szerint, a Fidesz 26, a KDNP 4, míg az ellenzék összesen 15 - az MSZP 7, a Jobbik 6, az LMP pedig 2 - tagot ajánlhat. A bizottság elnökét és két alelnökét a kormánypárti, míg egy alelnökét az ellenzéki képviselőcsoportok javaslata alapján választanák meg. A bizottsági tagok munkájukért külön díjazást nem kapnak a határozati javaslat szerint. Megbízatásuk addig tart, míg az új alkotmányról szóló országgyűlési határozati javaslatot el nem fogadják.

A választásnál még nem ragaszkodtak a kétharmadhoz

Májusban nyújtott be a Fidesz több képviselője - Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence - egy másik bizottság felállítására vonatkozó javaslatot is, ennek a testületnek az új választási rendszer kidolgozása lenne a feladata. Ebben a javaslatban az szerepelt, hogy a bizottság paritásos elven működne, vagyis abba azonos számú képviselőt küldenének az ellenzéki és kormánypárti frakciók.

Az albizottságnak 2011. június 30-ig kellene elkészítenie az új választási törvényt, amit az országgyűlésnek 2011. december 31-ig kellene elfogadnia. Az új törvényre azért van szükség, mert az alkotmány múlt héten elfogadott módosítása után a parlament létszáma legfeljebb 200 fő lehet (plusz 13 nemzeti és etnikai kisebbségi képviselő) a jelenlegi 386 helyett.

A KDNP-s Salamon László még külön ki is emelte az ellenzéki képviselőknek tett gesztust, mint mondta, azért paritásos bizottságot hoznak létre, hogy jelezzék, a Fidesz és a KDNP mértéktartó módon megpróbál a kétharmados többségnél szélesebb konszenzust teremteni.