Sólyom újraválasztását kéri több ismert értelmiségi

Vágólapra másolva!
Levelet írnak az új országgyűlésnek ismert értelmiségiek, akik Sólyom László államfő újraválasztását kérik. Az aláírók között vannak a Védegylet alapítói, és Makovecz Imre építész is. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök a múlt héten beszélt arról, hogy szerinte a következő években már nem Sólyom lesz a köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Többek között Makovecz Imre, a Fidesz programjához ajánlást író építész és Tölgyessy Péter, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője is aláírták azt a levelet, amelyben több ismert értelmiségi Sólyom László államfő újraválasztását kéri.

A levéllel az új országgyűléshez fordulnak az aláírók, akik azt kérik, hogy ismét Sólyomot válasszák meg köztársasági elnöknek, akinek a mandátuma augusztusban lejár. A kezdeményezéshez az aláírók között csatlakozott Tölgyessy és Makovecz mellett például Majtényi László, az ORTT korábbi elnöke, Kopp Mária pszichológus, Schneller István korábbi budapesti főépítész és Mellár Tamás közgazdász, a KSH korábbi elnöke is.

Az aláírók között van Karátson Gábor festő, író és Lányi András író, filozófus is - mindketten a Védegylet alapítói. Ez a szervezet dobta be először Sólyom nevét lehetséges államfőként a köztudatba, akit ezután a Fidesz jelöltjeként nevezett meg.

Az államfő újraválasztásának kérdése azután került be a sajtóba, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke egy tévéinterjúban arról beszélt, szerinte a következő években nem Sólyom lesz a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy személy szerint ő nagyra becsüli Sólyomot, és arról nem beszélt, hogy kik jöhetnek szóba lehetséges jelöltként.

Az ügyben később többször tettek fel kérdéseket a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének, Orbán Viktornak. Orbán pénteken rosszallóan megjegyezte, a köztársasági elnöknek "sem a jövőjéről, sem a mandátumáról nem lehet felületesen nyilatkozni". Azt mondta, "messze a kormány megalakulását követően" lesz döntés a Fideszben a nyáron megüresedő államfői pozícióról. "Az elnök az ország első polgára", akinek minden tiszteletet meg kell adni - tette hozzá.

A köztársasági elnök megválasztásához a parlament kétharmadának a támogatására van szükség, de ha ez egymás után kétszer sem jön össze, akkor harmadik alkalommal már elegendő a jelenlévő képviselők több mint felének az igen szavazata. A Fidesz azonban a kétharmadot is biztosítani tudja, a vasárnapi választásokon ugyanis a mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg. A jelenlegi államfő ugyan sok ziccert adott Orbánéknak az elmúlt négy évben, önjáró személyisége miatt azonban lehet, hogy mást keres helyette a párt. (Sólyom és a Fidesz viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)