Romagyilkosságok: Piricsén folytatódik a helyszíni bizonyítás

Vágólapra másolva!
Szerdán Kislétán jártak, csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén folytatnak helyszíni bizonyítási eljárást a nyomozók a romagyilkosságok ügyében. Piricsén 2008 augusztusában gyújtópalackokat dobtak két, cigányok lakta családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt.
Vágólapra másolva!

Piricsén folytat helyszíni bizonyítási eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében - mondta Bartha László, az NNI szóvivője.

Az őrnagy szerint a 2008. augusztus 8-án történt fegyveres és gyújtópalackos (Molotov-koktélos) támadást próbálják rekonstruálni az egyik gyanúsított vallomása alapján.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyújtópalackokat dobtak két, romák által lakott családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

Az NNI szóvivője elmondta, hogy szerdán szintén Szabolcsban, Kislétán - a tavaly augusztus 3-ára virradóra történt támadás helyszínén - folytattak bizonyítási eljárást.

Az NNI március 2-án Galgagyörkön kezdte a bizonyítási eljárást, ahová az egyik gyanúsítottat szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították a és vallomásai alapján rekonstruálták a bűncselekmény elkövetésének körülményeit. A Pest megyei településen tartott helyszíni kihallgatást másnap Tiszalökön folytatták. Az NNI szerint a gyanúsítottak az eljárás során együttműködtek a hatóságokkal.

Kilenc bűncselekményben nyomoznak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztus 21-én fogta el a Nemzeti Nyomozóiroda terrorelhárító szolgálata.