Nézőpont: Megszerezheti a kétharmadot a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet modellszámítása szerint annak ellenére is kétharmados többsége lehet a következő Országgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek, hogy januárhoz képest néhány százalékkal csökkent a támogatottsága. A közvélemény-kutató vizsgálta a pártok számára elérhető legnagyobb támogatottságot is: e szerint a Fidesz tábora maximum 50 százalékos lehet, az MSZP legfeljebb 22, a Jobbik 18 százalékot szerezhet.
Vágólapra másolva!

Megszerezheti a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz a Nézőpont Intézet modellszámítása szerint. A közvélemény-kutató legfrissebb, a Heti Válasz számára készített, a lap csütörtöki számában megjelenő felmérésén alapuló számítás szerint a Fidesz-KDNP 264 fős frakcióra számíthat a következő Országgyűlésben (ez három fővel kisebb, mint egy hónappal korábban). Az MSZP-nek 60, a Jobbiknak 51, az MDF-nek 11 képviselője lehet.

A modellszámítás alapja az úgynevezett potenciális szavazótábor. Ez azt jelenti, hogy a Nézőpont Intézet az egyes pártok személyeire vagy programpontjaira rákérdezve próbálja meghatározni azok pártszimpátiáját, akik esetleg titkolnák azt, így felmérni a pártok maximálisan elérhető támogatottságát. E szerint a Fidesz legfeljebb a választók 50, az MSZP 22, a Jobbik 18, az MDF pedig 5 százalékát tudhatja maga mögött.

Az aktív, részvételüket biztosra ígérő szavazók körében a Fidesz támogatottsága a januári 47-ről 42 százalékra zsugorodott februárra (hasonló csökkenést mutattak más közvélemény-kutatók is). A Nézőpont Intézet felmérése szerint ez azt jelenti, hogy "a polgári oldal határán nagy a jövés-menés, a pillanatnyi hangulattól függ, hány támogatójából lesz valóban szavazó". Az MSZP és a Jobbik támogatottsága lényegében nem változott, 11, illetve 9 százalék támogatja. Az MDF 1, az LMP 2 százalékon áll az aktív választók közt, utóbbinak azonban a felmérés szerint ez a potenciális szavazótábora is. A megkérdezettek 15 százaléka nem tudja, 19 százaléka nem mondja meg, kire szavazna.

Ha közvetlenül lehetne választani, a Nézőpont Intézet szerint tízből négyen (42 százalék) Orbán Viktort, a Fidesz elnökét választanák miniszterelnöknek. Bokros Lajos, az MDF jelöltje januárhoz képest jelentősen vesztett vonzerejéből: 15 százalék helyett már csak 10 százalék támogatja. Az MSZP-s Mesterházy Attilára 7, a jobbikos Vona Gáborra 4 százalék szavazna.

Orbán Viktor országértékelő beszédében arról beszélt, hogy a "nagy változásra" vágyóknak mindkét szavazatukkal a Fideszt kell támogatnia. A figyelmeztetés a Nézőpont Intézet felmérése szerint nem véletlen, mert minden nagyobb párt táborában vannak, akik listán egy második pártot segítenének a parlamentbe. A "másodlagos pártpreferencia" vizsgálat azt mutatja, hogy a Fidesz támogatóinak 12 százaléka szavazna a Jobbikra, az MSZP táborából pedig 8 százalék az MDF-et, 5 százalék az LMP-t vagy más kisebb pártot segítene második szavazatával.